Posibilă dublare a preţului poliţelor RCA în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul accidentelor cu vătămări corporale şi decese, limita de despăgubire s-a stabilit la 750.000 de euro pentru anul viitor şi 1,5 milioane de euro pentru 2009 . Normele vizează şi

În cazul accidentelor cu vătămări corporale şi decese, limita de despăgubire s-a stabilit la 750.000 de euro pentru anul viitor şi 1,5 milioane de euro pentru 2009 .

Normele vizează şi poliţele de asigurare RCA emise în cursul anului 2007, dar a căror valabilitate începe de la 1 ianuarie 2008. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a emis, ieri, ordinul pentru punerea în aplicare a normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, limita de despăgubire pentru pagubele materiale fiind de 150.000 de euro, în 2008.

Totodată, limita de despăgubire pentru pagubele materiale produse într-un accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, va ajunge în 2009 la 300.000 de euro.

Asigurătorii pot încheia poliţele RCA la sediile principale sau secundare ale societăţilor sau ale agenţilor de asigurare persoane juridice, la sediile principale sau secundare ale asiguraţilor ori ale potenţialilor asiguraţi persoane juridice sau la domiciliul ori reşedinţa asiguraţilor persoane fizice. Vinieta RCA a fost modificată prin introducerea unor elemente de siguranţă şi se va aplica obligatoriu pe parbrizul vehiculului, în loc vizibil din exterior, fiind eliberată împreună cu poliţa de asigurare RCA, având aceeaşi serie şi număr cu aceasta.

Noile tarife RCA, determinate de despăgubiri

CSA a anunţat recent că anticipează, pentru anul 2008, majorarea tarifelor la poliţele pentru asigurarea civilă auto, unul dintre motive fiind creşterea limitelor de despăgubire cu 50% faţă de 2007. De alfel, "Adevărul" a semnalat faptul că încă de anul acesta unele companii au început majorări lunare a preţurilor la poliţele RCA, pentru a ajunge la dublarea acestora în 2008 comparativ cu orice lună a acestui an.

Conform datelor prezentate de firme, tarifele percepute la poliţele RCA au crescut la începutul acestui an cu circa 45% pentru persoanele fizice şi cu aproape 70% la persoanele juridice.

O parte din specialiştii pieţei de asigurări auto consideră însă că majorarea limitelor de despăgubire va fi folosită ca pretext pentru creşterea tarifelor de primă de acele companii care au cheltuieli de achiziţie foarte mari şi practică preţuri neadecvate doar pentru a câştiga cota de piaţă.

La nivelul anului 2006, conform datelor CSA, sumele încasate din vânzarea de poliţe RCA de către cele 15 societăţi autorizate au atins 999,43 milioane de lei, iar despăgubirile s-au ridicat la 562,88 milioane de lei.
Valoarea pieţei asigurărilor generale şi de viaţă a atins 5,73 miliarde de lei, în creştere cu 29,7% faţă de 2005.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite