Platforma comună pentru bursele din Cipru şi România, operaţională într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii celor două pieţe de capital analizează, în această săptămână, detaliile de funcţionare Dacă reprezentanţii operatorilor celor două pieţe de capital vor alege ca

Reprezentanţii celor două pieţe de capital analizează, în această săptămână, detaliile de funcţionare

Dacă reprezentanţii operatorilor celor două pieţe de capital vor alege ca modalitate de cooperare crearea unei platforme comune de tranzacţionare, aceasta ar putea deveni practicabilă în mai puţin de un an. "De îndată ce vom ajunge la o înţelegere cu oficialii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), vom demara procedurile de implementare a platformei comune, care ar putea fi practicabilă în câteva luni", a declarat, ieri, Nondas Metaxas, preşedintele Bursei de Valori din Cipru.

Şi oficialii BVB sunt de părere că proiectul este fezabil în intervalul de timp estimat de partea cipriotă. "Deocamdată nu am ajuns la o decizie privind această colaborare, iar discuţiile sunt în stadiu incipient. Dacă se va opta pentru platforma comună de tranzacţionare, aceasta va putea deveni operaţională în interval de cel mult un an", a precizat, pentru Adevărul, Septimiu Stoica, preşedintele BVB.

Mai puţină birocraţie pentru investitori

Crearea unei platforme reprezintă însă numai una dintre soluţiile posibile stabilirii unei legături între cele două pieţe de capital. "Iniţial am agreat realizarea unei legături electronice şi să mutăm acest proiect în zona software. Aceasta a fost, de altfel, soluţia BVB în acest dialog, o soluţie pe care o consider la fel de viabilă. Platforma comună de tranzacţionare a fost însă soluţia propusă de reprezentanţii bursei din Cipru", explică preşedintele BVB. Bursa din Cipru a dezvoltat deja cu Bursa din Atena o astfel de platformă, începând din octombrie 2006. Potrivit preşedintelui bursei cipriote, după definitivarea platformei comune, volumul tranzacţiilor a crescut de patru ori la Bursa din Cipru, iar procentul deţinerilor străinilor în companiile cipriote a crescut de două ori. Însă creşterea rulajelor şi volumelor de tranzacţionare nu sunt singurele avantaje, o platformă comună facilitând accesul investitorilor la cele două pieţe. "Cine va vrea să acceseze cele două pieţe va avea un mare avantaj, întrucât birocraţia va fi eliminată aproape în totalitate", subliniază Metaxas.

Capitalizarea Bursei din Cipru, cu 9,5% peste PIB-ul ţării

La Bursa de Valori din Cipru sunt listate, în momentul de faţă, 123 de companii, iar capitalizarea bursieră se ridică la 15,88 miliarde de euro, cu 9,5% peste PIB- ul (Produsul Intern Brut) ţării (n.red.: 14,5 miliarde de euro, în 2006). În timp ce 46,77% din capitalizarea bursei româneşti este reprezentată de sectorul petrolier, la bursa cipriotă băncile deţin aproape 70% din capitalizare. Cea mai mare pondere a capitalizării (aproximativ 13,6 miliarde de euro) este asigurată de piaţa principală, unde sunt listate 20 de companii. Pe această piaţă se tranzacţionează emitenţii cu condiţii stricte de listare şi obligaţii permanente. Din structura bursei cipriote fac parte şi piaţa paralelă, piaţa alternativă şi piaţa companiilor de investiţii. Piaţa paralelă include 14 emitenţI, ale căror condiţii de listare şi obligaţii permanente sunt mai puţin stricte comparativ cu cele de pe piaţa principală.

75 de companii, listate pe piaţa alternativă de la Nicosia

Cele 23 de societăţi listate pe piaţa companiilor de investiţii sunt obligate să respecte obligaţiile permanente în ceea ce priveşte politica lor investiţională şi cumulează 470,9 milioane de euro din capitalizare. De cele mai puţine condiţii pentru listare şi obligaţii permanente se bucură însă cele 75 de companii listate pe piaţa alternativă. Condiţiile societăţilor din acest segment de piaţă sunt determinate de directivele europene. La aceste patru mari secţiuni se adaugă piaţa marilor proiecte şi cea a companiilor de shipping. Emitenţii cu o valoare a capitalizării de 9 milioane de lire şi care adoptă integral Codul Guvernanţei Corporative pot accede la piaţa marilor proiecte. Companiile cu valoarea capitalizării de 10 milioane de lire, menţinută cu un an înaintea listării şi unde acţionarii deţin acţiuni în valoare de peste 5 milioane de lire, pot intra pe piaţa companiilor de shipping.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite