Pilonul II de pensii obligatorii va fi lansat săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colectarea contribuţiilor se amână însă pentru o dată nedefinită, una dintre cauze fiind întârzierea campaniei de informare Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului

Colectarea contribuţiilor se amână însă pentru o dată nedefinită, una dintre cauze fiind întârzierea campaniei de informare

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea, este optimist. El declară că, de la 10 aprilie, va începe autorizarea administratorilor pentru pensiile obligatorii, în august, firmele vor putea să-şi promoveze schemele de pensii şi cel târziu la începutul lui 2008 vor putea fi încasate primele contribuţii la sistem. "Interesul operatorilor pentru pensiile obligatorii este mult mai mare în realitate decât lasă aceştia să se înţeleagă prin declaraţiile oferite presei", spune Oancea.

Cu toate acestea, la data lansarii sistemului obligatoriu de pensii private, nimic nu este încă sigur. Sursele de finanţare a deficitului creat la sistemul public n-au fost încă identificate, deşi este vorba despre două miliarde de euro în următorii cinci ani. Sebastian Vlădescu, ex-ministrul de finanţe, ridica din umeri. "Rămâne să vedem. Finanţarea deficitului bugetului consolidat se va face prin diverse instrumente, nu le pot preciza acum. Depinde de situaţia pieţelor, a încasărilor…"

Dacă problema acoperirii deficitului e în ceaţă, cea a implementării sistemului informatic care să facă legătura între contribuţii şi contribuabili ar trebui să fie mai clară. Responsabilii cu reforma pensiilor nu pot da însă nici aici garanţii.

"Îmi este greu să vă răspund acum dacă sistemul informatic va fi funcţional la data la care contribuabilii vor începe plata contribuţiilor, spune Vlădescu. La rândul său, Mihai Şeitan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNPAS), adaugă: "Dacă nu o să reuşim să-l punem la punct în timp util, n-o să începem colectarea".

Al treilea element important în implementarea sistemului de pensii private, campania publică de informare a populaţiei, este o nebuloasă la fel de mare. "Banii alocaţi din împrumutul Băncii Mondiale pentru acest obiectiv sunt puţini şi trebuie să-i gestionăm cu atenţie", spune Mircea Oancea.

La un buget mic, pretenţii pe măsură

În locul unei cercetări de piaţă prealabile care să arate gradul de informare al contribuabililor şi nivelul de acceptare a reformei de către populaţie, preşedintele CSSPP organizează licitaţii pentru realizarea de spoturi tv şi pliante distribuite prin poştă, sărind astfel peste o etapă importantă. Cum va putea fi măsurată eficienţa campaniei în aceste condiţii, e greu de spus. În plus, campania se va derula doar prin intermediul televiziunii publice, care, se ştie, are în general un public îmbătrânit, altul decât cel care reprezintă ţinta pensiilor obligatorii. Nu în ultimul rând, perioada campaniei este şi ea prost aleasă, motiv pentru care eficienţa ei este pusă sub semnul îndoielii. Ea se desfăşoară în toate lunile de vară, când, se ştie, sunt programate cele mai multe concedii de odihnă. În ce priveşte calendarul introducerii pensiilor obligatorii, este greu de crezut că acesta va putea fi respectat în forma stabilită de CSSPP. Un exemplu concludent este implementarea pensiilor facultative, începută încă de anul trecut.

Din 30 octombrie, când Comisia de Supraveghere a deschis perioada de autorizări pentru pensiile facultative şi până astăzi, niciun operator de pensii nu a devenit operaţional pe piaţă. Prima cerere de autorizare a fost depusă de BCR Asigurări de Viaţă, în februarie. La aproape două luni de la depunerea dosarului, compania nu poate încă încasa contribuţii, în principal din cauza procedurilor greoaie de autorizare şi a legislaţiei stufoase şi ineficiente.

În martie, lista aspiranţilor a fost completată cu alte patru firme, Allianz-Ţiriac, Aviva, ING şi Omniasig Life, astfel că oficialii CSSPP au mutat termenul când firmele ar putea începe colectarea, din februarie în luna mai.

Dacă pilonul facultativ de pensii are nevoie de şase luni pentru a demara efectiv, în cazul celui obligatoriu, termenul poate fi mult mai mare decât estimările oficialităţilor. Şi asta pentru că pentru pilonul II administratorii sunt obligaţi să-şi înfiinţeze firme dedicate exclusiv acestui business, procedurile de autorizare sunt mai complicate, colectarea contribuţiilor se face centralizat şi implică mai multe instituţii publice. Nu în ultimul rând, data la care se dă startul campaniilor publicitare este comună pentru toţi operatorii. În aceste condiţii este greu de crezut că problemele vor putea fi rezolvate până la sfârşitul acestui an.

Graba CSSPP de a anunţa stratul pensiilor private are însă şi o altă explicaţie. Începând de luna viitoare, împrumutul oferit de Banca Mondială pentru activitatea Comisiei încetează, astfel că instituţia va trebui să se autofinanţeze din taxele percepute administratorilor de fonduri. Care fonduri însă întârzie să-şi facă apariţia pe piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite