Pieţele financiare internaţionale anunţă noi scăderi ale leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un început liniştit de săptămână, ieri, cursul de schimb al monedei naţionale a crescut cu 0,25%, în ton cu celelalte valute din regiuni. Noile declaraţii ale oficialilor băncii

După un început liniştit de săptămână, ieri, cursul de schimb al monedei naţionale a crescut cu 0,25%, în ton cu celelalte valute din regiuni.

Noile declaraţii ale oficialilor băncii centrale a Statelor Unite (FED) au condus la deprecierea valutelor din economiile central şi est europene. În plus, incertitudinile privind modificarea sau menţinerea dobânzii FED, în luna septembrie, ar putea conduce la noi deprecieri ale monedei naţionale.

Cursul de schimb, afişat ieri de Banca Naţională a României (BNR), a crescut cu 0,25% faţă de ziua precedentă, până la 3,2574 lei/euro. Asta după ce, la începutul acestei săpămâni, cursul valutar aproape că a stagnat în jurul nivelului de 3,24 lei/euro.

Însă, ieri, noi informaţii venite dinspre economia americană au condus la deprecierea tuturor valutelor din regiune. Spre exemplu, zlotul polonez s-a depreciat în faţa euro cu aproximativ 0,39 procente, iar forintul maghiar s-a depreciat cu 0,16 procente.

Criza financiară internaţională nu a fost depăşită

Evoluţiile înregistrate la începutul şedinţei de tranzacţionare de ieri au fost influenţate de faptul că oficialii FED au precizat că nu poate fi eliminat scenariul unor noi deteriorări ale condiţiilor din piaţa financiară. Imediat, Bursele din Statele Unite şi cele din Europa au reacţionat, înregistrând scăderi.

Totodată, analiştii economici ai pieţei internaţionale mizează pe faptul că, pe data de 18 septembrie, banca centrală a SUA nu va modifica rata dobânzii de politică monetară de la nivelul actual de 5,25%. Asta pentru că FED îşi menţine perviziunea pentru o creştere economică moderată. Astfel, investitorii străini preferă să mizeze pe dolarul american şi renunţă la o parte din plasamentele în valutele economiilor emergente.

O altă piedică în continuarea tendinţei de apreciere a monedei naţionale vine chiar de la evoluţiile înregistrate la nivel naţional. Astfel, chiar dacă investitorii străini se vor orienta spre activele cu un grad ridicat de risc, dezechilibrele interne împiedică aprecierea semnificativă a leului.

Pe de o parte, cererea de consum internă, atât din partea populaţiei, cât şi a companiilor, se menţine peste potenţialul de producţie al economiei naţionale. Implicit, deficitul de cont curent continuă să se adâncească, cele mai multe estimări indicând faptul că, în acest an, nivelul are şanse să depăşească 13% din Produsul Intern Brut. Astfel, contractele la termen încheiate pe Bursa sibiană indică un posibil nivel de 3,31 lei/euro la sfârşitul lunii septembrie. Mai mult, până la finalul anului curent, rata de schimb are şanse mici să revină sub pragul de 3,30 lei/euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite