Pieţele de capital din estul Europei sunt cele sensibile la corecţiile internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană atrage atenţia asupra riscurilor existente în pieţele de capital din Europa Centrală şi de Est. În cazul în care bursele internaţionale vor suferi corecţii mai ample

Comisia Europeană atrage atenţia asupra riscurilor existente în pieţele de capital din Europa Centrală şi de Est. În cazul în care bursele internaţionale vor suferi corecţii mai ample decât cele din prima parte a acestei luni, cursul de schimb al monedei naţionale ar putea suferi ample corecţii, iar cotaţiile acţiunilor s-ar putea deprecia semnificativ.

După ce pieţele de capital internaţionale au pierdut pe parcursul a numai zece zile, în perioada 27 februarie - 5 martie, aproape 3.300 miliarde de dolari (peste 2.500 miliarde de euro), ca urmare a căderii burselor din China şi incertitudinilor privind economia Statelor Unite, un nou episod de corecţii la nivel internaţional va influenţa bursele emergente. Iar efectele ar putea fi chiar mai mari decât cele înregistrate anterior. Un proiect de raport al Comisiei Europene, ce va fi discutat, la începutul acestei săptămâni, de miniştrii de finanţe din zona euro şi citat de Bloomberg subliniază faptul că devoltarea economică din regiunea Europei Centrale şi de Est ar putea încetini, iar monedele locale s-ar putea deprecia dacă autorităţile locale nu se pregătesc pentru posibilele efecte ale unor noi căderi pe bursele internaţionale.

Corecţiile bursiere, necesare pentru reevaluarea riscurilor

"Impactul va fi semnificativ, în cazul în care evoluţiile din februarie-martie ar fi numai începutul unei perioade de reevaluare a riscurilor pe care le acceptă investitorii", se arată în raport. Mai mult, în momentul în care condiţiile de finanţare vor deveni mai restrictive, investitorii se vor uita mai atent la politicile macroeconomice din fiecare ţară din regiune. În statele est-europene, guvernele să ţină sub control deficitul bugetar. Iar în România, autorităţile au programat, pentru 2007, un nivel de 2,8% din Produsul Intern Brut. Însă oficialii Fondului Monetar Internaţional au atras atenţia asupra deficitului, precizând că politica fiscală nu sprijină stabilitatea macroeconomică. Totodată, raportul Comisiei Europene atrage atenţia asupra faptului că moneda naţională, alături de zlotul polonez şi forintul maghiar s-ar putea deprecia semnificativ, din cauza adâncirii dezechilibrului extern. Anul trecut, deficitul de cont curent s-a situat la circa 10,3% din Produsul Intern Brut, nivelul estimat pentru 2007 fiind de peste 11%.

Raportul Comisiei Europene subliniază faptul că eventualele deprecieri ale titlurilor listate la bursele din Europa Centrală şi de Est ar fi chiar necesare, astfel încât investitorii să reevalueze riscurile asociate pieţelor emergente. Astfel, eventualele deprecieri ale acţiunilor ar fi considerate corecţii ale încrederii acordate de investitorii unor companii listate.

Dar creşterile şi dezvoltarea economiei nu ar fi afectate decât pentru cel mult un an, dar numai dacă politicile macroeconomice ale statelor din regiune nu pun în pericol stabilitatea financiară. În plus, raportul Comisiei Europene avertizează că modelul utilizat pentru aceste estimări ţine cont numai de anumite variabile, cum ar fi averea populaţiei, fără a lua în calcul încrederea în mediul de afaceri şi în consum.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite