Piaţa românească de capital a împlinit 125 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ceas aniversar, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost înconjurată de prieteni şi colaboratori din întreaga lume. Reprezentanţi ai OMX, Euronext, Deutsche Boerse, ai Bursei din Tokyo, din

La ceas aniversar, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost înconjurată de prieteni şi colaboratori din întreaga lume. Reprezentanţi ai OMX, Euronext, Deutsche Boerse, ai Bursei din Tokyo, din Viena, din Istanbul, din Zagreb şi din Belgrad au felicitat oficialii BVB pentru evoluţia pieţei româneşti.

Stere Farmache, CEO BVB, consideră că principala prioritate pentru perioada următoare rămâne integrarea bursei de la Bucureşti în piaţa financiară europeană.

"Oferta Bursei de Valori se va apropia tot mai mult de cea a pieţelor bursiere dezvoltate. Aceasta va include "vânzări scurte" (short selling), împrumutul de acţiuni, extinderea utilizării conturilor de tip "nominee" (n.red.: conturi de instrumente financiare deschise de un participant la piaţă, în care sunt înregistrate instrumentele financiare aflate în proprietatea clienţilor al căror mandatar este participantul respectiv), precum şi asigurarea interacţionării sistemelor tehnice ale BVB cu cele ale altor operatori bursieri europeni", a precizat Farmache.

În ultimul an, BVB şi-a îmbogăţit oferta cu tranzacţiile de cumpărare în marjă, lansarea instrumentelor financiare derivate şi tranzacţionarea drepturilor de alocare.

Istoria pieţei autohtone începe în anul 1881, când este adoptată Legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb şi mijlocitorilor de mărfuri, după modelul legislaţiei franceze. La 1 decembrie 1882, la iniţiativa bancherilor şi negustorilor, este deschisă, în sediul actual al Bibliotecii Naţionale, Bursa din Bucureşti, înfiinţată prin Înalt Decret Regal.

De la mijlocitorii de drepturi, la brokeri

Între 1904 şi 1911, Bursa îşi stabileşte sediul în Strada Doamnei, colţ cu Strada Academiei, iar din 1911 funcţionează în Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie.

În 1914, la Bursă erau tranzacţionate 63 de serii de acţiuni şi 58 de serii de obligaţiuni cu dobândă fixă. Între 1914-1918, este închisă pe perioada desfăşurării Primului Război Mondial.

În 1929 este adoptată o nouă lege a burselor (Legea Madgearu), iar în următorii patru ani criza economică mondială afectează şi cotaţiile acţiunilor tranzacţionate la Bucureşti. Între 1934-1940, economia românească se redresează şi înregistrează ritmuri ridicate de dezvoltare, iar anul 1939 marchează o valoare maximă a operaţiunilor bursiere din perioada interbelică.

În 1948, bursa este închisă ca urmare a naţionalizării şi instaurării regimului comunist. Cortina se va ridica abia în 1995, când, la data de 20 noiembrie, are loc prima şedinţă de tranzacţionare organizată la BVB în perioada modernă.

>> Oferta Bursei de Valori se va apropia tot mai mult de cea a pieţelor bursiere dezvoltate
Stere Farmache,
CEO Bursa de Valori Bucureşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite