Piaţa pensiilor obligatorii a strâns circa 40% din persoanele eligibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 18 administratori de fonduri private, primii trei au acaparat o mare parte din piaţă., Deşi nu toţi administratorii au făcut public numărul de adeziuni strânse până în acest moment,

Din 18 administratori de fonduri private, primii trei au acaparat o mare parte din piaţă.,

Deşi nu toţi administratorii au făcut public numărul de adeziuni strânse până în acest moment, conform Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), după a doua raportare, erau circa 1,2 milioane de semnături, adică 40% din totalul celor estimaţi a intra în sistem (de 3 milioane participanţi).

Compania ING Fond de Pensii a atras 501.407 de participanţi la pensiile private obligatorii (pilonul II) în primele trei săptămâni de la startul campaniei de aderare, reprezentând mai mult de jumătate din ţinta iniţială de un milion de aderenţi.

"Suntem deja la jumătatea drumului către obiectivul nostru de a avea un milion de clienţi de pensii private", a declarat preşedintele consiliului de administraţie al ING Fond de Pensii, Bram Boon.
Allianz-Ţiriac Pensii Private se clasează pe locul secund după prima lună de raportare, cu aproape 242.000 de acte de aderare. Alte două companii au raportat peste 100.000 de contracte semnate în prima lună, Aviva (116.809 de participanţi) şi Generali.

Aceste cifre arată interesul crescut al românilor pentru o pensie privată (obligatorie), dar şi efortul făcut de miile de agenţi de marketing autorizaţi să încheie astfel de contracte. Dacă ING, care are cea mai mare forţă de vânzări dintre toate societăţile autorizate, a raportat cel mai mare număr de adeziuni, reţelele bancare - care au şi fonduri de pensii, bazate doar pe forţa de vânzări proprie, nu au declarat încă numărul de adeziuni încheiate. "În previziunile noastre iniţiale, estimam că piaţa va reacţiona mult mai prompt în primele săptămâni. Este însă evident că românii amână momentul în care să se decidă asupra administratorului de fond de pensii pentru care să opteze", a declarat Adrian Allott, directorul executiv al Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat.

Pe de altă parte, directorul ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu crede că, "în următoarea lună de zile, probabil că 60-70% din clienţii de pe piaţă vor fi semnat deja pentru un fond. Până acum, vânzările ne depăşesc estimările iniţiale. În plus, credem că şi numărul total de participanţi la sistem ar putea depăşi estimările iniţiale, ajungând la aproape 4 milioane de clienţi".

Aviva, ca şi ING, ţinteşte un număr de clienţi cuprins între 500.000 şi un milion, care corespunde unei cote de piaţă de 15-30%. CSSPP a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii.

La prima raportare pe pilonul II, aproape 500.000 de clienţi

Numărul de acte de aderare semnate până la 1 octombrie raportate de jucătorii de pe piaţa pensiilor private obligatorii a fost de 457.415, potrivit CSSPP.

Într-un clasament al celor mai căutate companii de administrare pe pilonul II în primele două săptămâni, pe primul loc se situează ING Fond de Pensii SA, cu 247.420 de participanţi (54% din piaţă), urmat de Aviva, cu 64.622 de participanţi (14,1%), şi de Generali Fond de Pensii SA, cu 31.003 de participanţi (6,8%).

Aderarea participanţilor la un fond de pensii pe pilonul II a început pe 17 septembrie, şi durează patru luni. După această perioadă, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiţi în mod aleatoriu către fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potenţial client al sistemului (obligatoriu pentru salariaţii sub 35 de ani şi opţional pentru cei între 35 şi 45 de ani) trebuie să semneze un singur contract de aderare la un singur fond în care îşi va economisi contribuţiile.

Fondurile de pensii facultative ale Allianz-Ţiriac, în top

Valoarea activelor nete ale celor şase fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 6,4% în intervalul 28 septembrie-5 octombrie până la 1,97 milioane lei (586.367 euro), potrivit datelor publicate de arbitrul pensiilor private.

Numărul total de participanţi atras de cele şase fonduri de pensii facultative este de 15.397. AZT Moderato a atras 6.591 de participanţi şi a ajuns la o valoare a activului net de 905.525 lei, BCR Prudent are 289 de participanţi şi un activ net de 30.552 lei, ING Clasic - 3.707 de participanţi, cu un activ net de 490.987 lei, Pensia Mea - 1.833, cu un activ de 243.050 lei, AZT Vivace - cu un activ net de 157.339 lei şi 1.920 participanţi şi ING Optim - cu un activ net de 144.910 lei şi 1.057 de participanţi.

Cea mai mare creştere faţă de raportarea anterioară a fost înregistrată de AZT Vivace, ale cărui active nete au avansat cu 13,37%. ING Optim a urcat cu 4,41%, în timp ce ING Clasic a crescut cu 5,95%. Valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 6,82%, iar valoarea activelor nete AZT Moderato a urcat cu 5,82% faţă de săptămâna precedentă, în timp ce activele nete ale BCR Prudent au avansat cu 3,34%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite