Piaţa de capital, relansată de ştirile externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele compozit al pieţei principale s-a apreciat ieri cu aproape 8%. Investitorii de pe toate pieţele au revenit, ieri, cu optimism la cumpărare şi au redresat cotaţiile sever afectate în ultima săptămână.

Guvernele europene au fost de acord să furnizeze capital băncilor care se confruntă cu probleme de lichiditate din cauza blocajului de pe pieţele monetare şi să asigure sau să cumpere noile datorii emise.

În plus, băncile centrale din întreaga lume au anunţat, ieri, noi măsuri de suplimentare a fondurilor disponibile în dolari pe pieţele monetare. Toate aceste decizii au revigorat pieţele de capital, iar efectele nu au întârziat să se facă resimţite şi pe bursa de la Bucureşti.

Ascensiune pe toate palierele

Acţiunile celor mai lichide zece companii tranzacţionate pe piaţa principală au crescut, ieri, în medie cu 8,49% faţă de sesiunea anterioară. Indicele compozit s-a apreciat cu 7,95%, în timp ce segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF) a marcat o ascensiune de aproape 11%. Brokerii speră ca optimismul să domine piaţa întreaga săptămână. “Se pare că pieţele s-au mai liniştit un pic, iar ultimele decicizii au readus optimismul printre investitori.

Rămâne de văzut dacă va fi un optimism pe termen scurt sau pe termen mai lung. Deocamdată este bine, sper să dureze această conjunctură cel puţin o săptămână”, a declarat Bogdan Milea, directorul agenţiei Carpatica Invest Bucureşti.  În segmentul SIF, cea mai bună evoluţie a fost consemnată de SIF Banat-Crişana (SIF1). Ultima tranzacţie cu titluri SIF1 a fost perfectată la 0,8200 lei/acţiune, în creştere cu 14,69%. Tot cu peste 14% s-au apreciat şi acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au închis la preţul de 0,6050 lei/titlu. 

Tranzacţii de 6,9 milioane de euro

Primii trei emitenţi din topul lichidităţii, SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) şi Petrom (SNP), au cumulat, ieri, aproape jumătate din întreg rulajul de la BVB, adică 12,2 milioane de lei dintr-un total de 26,1 milioane de lei.  În sectorul financiar, acţiunile BRD au înregistrat o apreciere de 14,86%, până la 8,5000 lei/titlu. Şi titlurile SSIF Broker (BRK) au câştigat aproape 15%. De o revenire de 6,5% au avut parte şi acţiunile Impact (IMP).

În sectorul petrolier, acţiunile Petrom (SNP) au urcat cu peste 10% faţă de şedinţa precedentă, iar ultima tranzacţie a fost încheiată la cotaţia de 0,2380 lei/titlu. În acelaşi sector, acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) s-au scumpit cu aproape 5%, la 0,0298 lei/titlu. Pe plus au închis şi acţiunile companiilor din sectorul farmaceutic: Antibiotice (ATB) – cu un plus de 9,2%, Biofarm (BIO) – cu o creştere de 11,8%, Zentiva (SCD) – cu o apreciere de 14,8%.

Schimburi de 1,8 milioane de lei

Acţiunile companiilor listate pe piaţa Rasdaq au urmat într-un ritm mai lent linia de revenire a titlurilor de la BVB, astfel că, la finalul zilei, indicele compozit Rasdaq-C s-a plasat cu numai 1% peste referinţă. Tranzacţiile realizate pe Rasdaq au însumat numai 1,8 milioane lei (487.000 de euro), iar titlurile Stirom (STIB) au avut primul rulaj din piaţă, de 358.000 de lei. Ultima operaţiune cu acţiunile STIB a fost realizată la 11 lei/titlu, cu 4,76% mai sus faţă de şedinţa precedentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite