Piaţa Rasdaq îşi continuă evoluţia independent de BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corecţiile din luna august au avut amplitudini diferite pe cele două pieţe. Luna august a demonstrat o dată în plus gradul scăzut de corelare a burselor autohtone. În perioada de corecţii

Corecţiile din luna august au avut amplitudini diferite pe cele două pieţe.

Luna august a demonstrat o dată în plus gradul scăzut de corelare a burselor autohtone. În perioada de corecţii maxime, când indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au resimţit scăderi cuprinse între 9% şi 13%, indicele compozit al fostei pieţe electronice Rasdaq a înregistrat o depreciere mai temperată, de 7%.

Randamentele aduse, în primele opt luni, de plasamentele pe piaţa Rasdaq au depăşit 130%, după ce, în prima jumătate a anului, investitorii îşi dublaseră, practic, investiţiile. Evoluţia acestei pieţe, renumită pentru câştiguri de peste 1.000% în cazul unor emitenţi, nu s-a corelat, însă, cu BVB nici pe parcursul căderii pieţelor externe. Plusuri şi minusuri ale lipsei de corelare Adrian Lupşan, analist în cadrul Intercapital, observă că "piaţa Rasdaq a înregistrat o volatilitate mult mai scăzută comparativ cu piaţa principală, în perioada corecţiilor care au avut loc pe parcursul lunii august.

Astfel, indicele RASDAQ-Compozit a început luna la 5.481,00 puncte, iar minimul, înregistrat în data de 17 august, a fost de 5.096,11 puncte, ceea ce indică o depreciere de aproximativ 7%. Variaţia a avut loc pe o lichiditate realizată de investitorii autohtoni". Faptul că fosta piaţă electronică evoluează, în continuare, independent de BVB prezintă atât aspecte pozitive, dar şi negative. "Lipsa de corelare demonstrează potenţialul de capitalizare încă ridicat pentru piaţa electronică", susţine Lupşan.

Această situaţie a fost înregistrată şi pe piaţa poloneză în ultimii trei-patru ani, indicele WIG 80, care monitorizează evoluţia celor mai puţin lichide companii, înregistrând randamente mult peste media celor aduse de indicele WIG 20, echivalentul indicelui BET pe bursa românească, spune analistul Intercapital. Principalele provocări pentru investitorii care vor să prindă "trenul" câştigurilor fabuloase de pe Rasdaq, oferite în primul rând de miza imobiliară, dar şi de gradul de evaluare, rămân identificarea emitenţilor cu potenţial şi lichiditatea încă scăzută, care nu poate aduce emitenţii în atenţia marilor investitori.

Pe de altă parte, în situaţia unei corecţii prelungite, analiştii estimează căderi mult mai dramatice pe Rasdaq. "În momentul unor corecţii mai lungi şi mai ample, determinate de volatilităţi ridicate pe pieţele mature, impactul pe piaţa Rasdaq va fi mult mai dur decât în cazul pieţei principale", susţine Adrian Lupşan. Luna august, creşteri pe Rasdaq şi stagnare la BVB Bilanţul ultimei luni bursiere indică o creştere de 0,64% pentru cele mai lichide companii listate, în timp ce indicele BET - Compozit a încheiat, practic, la acelaşi prag la care încheia şi luna anterioară, de 7.017 puncte.

Titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF), de regulă mai volatile comparativ cu întreaga piaţă, au marcat o depreciere medie de 2,13%. Bilanţul pieţei Rasdaq indică, însă, creşteri pentru doi dintre indici. Astfel, indicele RAQ-I, care arată evoluţia acţiunilor listate la prima categorie, s-a apreciat în acest interval cu 7,73%, iar titlurile listate la categoria a doua a pieţei au câştigat, în medie, aproape patru puncte procentuale. Pe piaţa principală, sectorul petrolier a devenit, în numai câteva şedinţe, motorul întregului ring bursier, ca urmare a tranzacţiei cu 75% din Rompetrol Group.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au crescut, în luna august, cu 22,77%, de la 0,1010 lei/acţiune la 0,1240 lei/acţiune. În acelaşi sector, acţiunile Petrom (SNP) au pierdut 5,45%. În segmentul financiar au fost înregistrate evoluţii mixte. Astfel, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au resimţit o corecţie de 2,67%, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu peste 5%, de la 27,4000 lei/acţiune la 28,9000 lei/acţiune. În segmentul societăţilor de investiţii financiare, trei dintre titluri au avut parte de un bilanţ negativ. Cea mai mare scădere, de 8,55%, a afectat acţiunile SIF Transilvania (SIF3), în timp ce creşterile au revenit acţiunilor SIF Moldova (SIF2), cu 1,64%, şi SIF Oltenia (SIF5), cu 3,15%.

În sectorul farmaceutic, acţiunile Biofarm (BIO) s-au remarcat printr-o ascensiune de peste 9%. Titlurile emitentului au fost incluse, luna trecută, în compoziţia indicelui BET cu o pondere de 5,13%.

Randamentele aduse, în primele opt luni, de plasamentele pe piaţa Rasdaq au depăşit 130%, după ce, în prima jumătate a anului, investitorii îşi dublaseră, practic, investiţiile. Evoluţia acestei pieţe, renumită pentru câştiguri de peste 1.000% în cazul unor emitenţi, nu s-a corelat, însă, cu BVB nici pe parcursul căderii pieţelor externe. Plusuri şi minusuri ale lipsei de corelare Adrian Lupşan, analist în cadrul Intercapital, observă că "piaţa Rasdaq a înregistrat o volatilitate mult mai scăzută comparativ cu piaţa principală, în perioada corecţiilor care au avut loc pe parcursul lunii august.

Astfel, indicele RASDAQ-Compozit a început luna la 5.481,00 puncte, iar minimul, înregistrat în data de 17 august, a fost de 5.096,11 puncte, ceea ce indică o depreciere de aproximativ 7%. Variaţia a avut loc pe o lichiditate realizată de investitorii autohtoni". Faptul că fosta piaţă electronică evoluează, în continuare, independent de BVB prezintă atât aspecte pozitive, dar şi negative.

"Lipsa de corelare demonstrează potenţialul de capitalizare încă ridicat pentru piaţa electronică", susţine Lupşan. Această situaţie a fost înregistrată şi pe piaţa poloneză în ultimii trei-patru ani, indicele WIG 80, care monitorizează evoluţia celor mai puţin lichide companii, înregistrând randamente mult peste media celor aduse de indicele WIG 20, echivalentul indicelui BET pe bursa românească, spune analistul Intercapital. Principalele provocări pentru investitorii care vor să prindă "trenul" câştigurilor fabuloase de pe Rasdaq, oferite în primul rând de miza imobiliară, dar şi de gradul de evaluare, rămân identificarea emitenţilor cu potenţial şi lichiditatea încă scăzută, care nu poate aduce emitenţii în atenţia marilor investitori. Pe de altă parte, în situaţia unei corecţii prelungite, analiştii estimează căderi mult mai dramatice pe Rasdaq.

"În momentul unor corecţii mai lungi şi mai ample, determinate de volatilităţi ridicate pe pieţele mature, impactul pe piaţa Rasdaq va fi mult mai dur decât în cazul pieţei principale", susţine Adrian Lupşan. Luna august, creşteri pe Rasdaq şi stagnare la BVB Bilanţul ultimei luni bursiere indică o creştere de 0,64% pentru cele mai lichide companii listate, în timp ce indicele BET - Compozit a încheiat, practic, la acelaşi prag la care încheia şi luna anterioară, de 7.017 puncte. Titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF), de regulă mai volatile comparativ cu întreaga piaţă, au marcat o depreciere medie de 2,13%. Bilanţul pieţei Rasdaq indică, însă, creşteri pentru doi dintre indici.

Astfel, indicele RAQ-I, care arată evoluţia acţiunilor listate la prima categorie, s-a apreciat în acest interval cu 7,73%, iar titlurile listate la categoria a doua a pieţei au câştigat, în medie, aproape patru puncte procentuale. Pe piaţa principală, sectorul petrolier a devenit, în numai câteva şedinţe, motorul întregului ring bursier, ca urmare a tranzacţiei cu 75% din Rompetrol Group. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au crescut, în luna august, cu 22,77%, de la 0,1010 lei/acţiune la 0,1240 lei/acţiune.

În acelaşi sector, acţiunile Petrom (SNP) au pierdut 5,45%. În segmentul financiar au fost înregistrate evoluţii mixte. Astfel, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au resimţit o corecţie de 2,67%, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu peste 5%, de la 27,4000 lei/acţiune la 28,9000 lei/acţiune. În segmentul societăţilor de investiţii financiare, trei dintre titluri au avut parte de un bilanţ negativ. Cea mai mare scădere, de 8,55%, a afectat acţiunile SIF Transilvania (SIF3), în timp ce creşterile au revenit acţiunilor SIF Moldova (SIF2), cu 1,64%, şi SIF Oltenia (SIF5), cu 3,15%.

În sectorul farmaceutic, acţiunile Biofarm (BIO) s-au remarcat printr-o ascensiune de peste 9%. Titlurile emitentului au fost incluse, luna trecută, în compoziţia indicelui BET cu o pondere de 5,13%.

Investitorii care au făcut plasamente, în luna august, pe cele două burse, au avut parte de o volatilitate mai scăzută pe fosta piaţă electronică în perioada corecţiilor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite