Petrom a obţinut în trimestrul întâi un profit cu 57% mai mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea preţului ţiţeiului (Ural) cu 7% şi aprecierea monedei naţionale cu 13% faţă de dolar reprezintă principalele cauze ale diminuării profitului companiei Petrom în primele trei luni

Scăderea preţului ţiţeiului (Ural) cu 7% şi aprecierea monedei naţionale cu 13% faţă de dolar reprezintă principalele cauze ale diminuării profitului companiei Petrom în primele trei luni din acest an.

Petrom a obţinut, în primul trimestru, o cifră de afaceri de 2,757 miliarde de lei, în scădere cu 12%, şi un profit de 381 milioane de lei (112,7 milioane de euro), cu 57% mai mic faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut. "În primele trei luni ale anului ne-am confruntat cu un mediu mai puţin prielnic, caracterizat de un preţ mai scăzut al ţiţeiului şi de aprecierea puternică a monedei naţionale, care au avut un impact negativ asupra rezultatelor noastre.

Declinul natural al producţiei, pe care estimăm să-l stabilizăm începând cu finele acestui an, a influenţat de asemenea rezultatele", explică Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Profitul operaţional înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA) s-a diminuat în primele trei luni cu 49%, ajungând la 623 milioane de lei. Şi profitul operaţional (EBIT) a resimţit o reducere de 63%, la 394 milioane de lei. Potrivit unui comunicat al companiei, în 2007 cheltuielile de operare au crescut cu 7%, din cauza influenţei negative a cheltuielilor mai mari cu servicii prestate de terţi, materii prime, produse complementare, dar şi ca urmare a deprecierii, fiind parţial contrabalansate de cheltuielile mai reduse cu utilităţile.

În primul trimestru, cursul acţiunilor Petrom listate la prima Categorie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fluctuat între 0,6200 lei (înregistrat în 23 ianuarie), şi 0,5200 lei/acţiune (în 5 martie). La data de 30 martie, acţiunile SNP se tranzacţionau la cotaţia de 0,5700 lei/titlu. Capitalizarea bursieră la sfârşitul primului trimestru era de 32,3 miliarde de lei (9,6 miliarde de euro).

Câştigul OMV, în scădere cu 5%

Societatea austriacă OMV Aktiengesellschaft, principalul acţionar al companiei petroliere (cu o deţinere de 51,011%), a raportat un profit înainte de dobânzi şi impozite de 512 milioane de euro, în scădere cu 5%. Contribuţia Petrom la EBIT a fost de 136 milioane de euro. Potrivit comunicatului OMV, pe segmentul explorare şi producţie, OMV a obţinut un profit EBIT de 421 milioane de euro, în scădere din cauza "unei contribuţii mai mici a Petrom, care a fost, de asemenea, afectată de preţurile scăzute la ţiţei".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite