Petrolul şi dolarii împing Petrom într-o ecuaţie dificilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele petroliere se scumpesc, dolarul se depreciază, dar deocamdată compania face profit În ultimul an, preţul benzinei a crescut cu 55% şi al motorinei cu 95%. Oficialii Petrom nu pot

Produsele petroliere se scumpesc, dolarul se depreciază, dar deocamdată compania face profit

În ultimul an, preţul benzinei a crescut cu 55% şi al motorinei cu 95%. Oficialii Petrom nu pot decât să se bucure, întrucât majoritatea petrolului procesat este extras din sol românesc.

Petrom a procesat, în 2007, 5,91 mil. tone ţiţei, cu 14% mai puţin decât în 2006. Scăderea se datorează mai ales reducerii importurilor de ţiţei, de 2,14 la 1,57 milioane tone, repectiv cu 27%. În aceeaşi perioadă, producţia internă s-a redus cu numai 8%. În aceste condiţii, cifra de afaceri a Petrom a scăzut în 2007 cu 6%, preţurile având o influenţă importantă.

De notat că şi extracţia de gaze s-a diminuat cu 6%. De altfel, şi rezultatele financiare ale companiei au avut de suferit, pe lângă diminuarea cifrei de afaceri, profitul operaţional pierzând 29%. Evoluţia slabă a dolarului a contribuit pozitiv, rezultatul net pierzând numai 22%. Dolarul s-a depreciat cu 13% faţă de leu în 2007, considerând cursurile medii.

Influenţele pieţei petrolului

Deşi tendinţa de reducere a cantităţii procesate continuă lent, rezultatele financiare ale Petrom au fost foarte bune pe primul trimestru în 2008, cifra de afaceri crescând cu 35%. De asemenea, rezultatul de exploatare a crescut cu 61%, iar profitul net cu 56%. Rezultatele se datorează în principal creşterii preţului la produsele petroliere, dublată şi de o depreciere a dolarului faţă de leu cu încă 9% în 2008.

Unele voci justifică avansul petrolului prin cererea în expansiune, producţia neputând ţine pasul. Totuşi, creşterea preţului la petrol nu poate să dureze. Mare parte din analişti consideră că în urma declinului mondial al burselor de acţiuni, o parte importantă a fondurilor au migrat către pieţele de mărfuri, creând aici presiune speculativă. Unele fundamente economice pot fi corecte, inclusiv deprecierea dolarului, totuşi nu pot explica trendul atât de puternic al petrolului.

În oricare dintre situaţii, Petrom are de câştigat. Chiar dacă preţul petrolului ar începe să se reducă, Petrom ar putea să mărească din nou cantităţile importate, deoarece preţul benzinei se va dovedi mult mai puţin elastic la scăderi. Preocuparea Petrom trebuie să se îndrepte către reducerea costurilor de exploatare şi rafinare.

Perspectivele companiei

În acest sens, compania a planificat construirea unei noi centrale electrice la Brazi, de 860 MW, pentru a reduce costurile cu energia. De asemenea, doreşte să înceapă operaţiunile de exploatare a zonei off-shore Delta 4, în largul Mării Negre.

Un plan interesant ar putea fi vânzarea către Oltchim a întregii rafinării Arpechim. Aceasta este dorită intens de compania vâlceană, fiind principalul său furnizor de materii prime. Planul pare foarte plauzibil, mai ales că Petrom intenţionează extinderea Petrobrazi pentru a ajunge la o capacitate de 6 milioane tone anual, adică mai mult decât toată cantitatea rafinată în 2007. De asemenea, Petrom ar putea renunţa în mare parte la importul de ţiţei, orientându-se către extinderea exploatărilor proprii.

Acţiunile SNP au pierdut 12% de la începutul lunii iulie

Petrom este deţinută de către OMV, în proporţie de 51%. Ceilalţi acţionari importanţi sunt AVAS-ul cu 20,64% şi Fondul Proprietatea cu 20,11% şi BERD cu 2%. De la începutul anului, titlul SNP a scăzut cu 18%, iar de la începutul lunii cu 12%. În 2008 s-au tranzacţionat 641 milioane acţiuni, adică 1,13% din capitalul social sau 18% din free-float.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite