Pensiile private, ameninţate de lipsa informatizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilonul II şi III vor strânge fiecare câte 10 administratori de fonduri până la sfârşitul acestui an Deşi considerat neatractiv pentru societăţile de pensii, pilonul III (cel

Pilonul II şi III vor strânge fiecare câte 10 administratori de fonduri până la sfârşitul acestui an

Deşi considerat neatractiv pentru societăţile de pensii, pilonul III (cel facultativ) se dovedeşte interesant prin prisma celor care au depus dosarele de autorizare. Conform lui Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), până la sfârşitul anului curent, vor fi circa 10 administratori pe pilonul III şi tot atâţia pe pilonul II.

Până la campania de informare a publicului, care va începe din partea a doua a anului (cel mai probabil din luna august), CSSPP mai are de lămurit prin norme mai multe aspecte apărute în practică şi semnalate de societăţile care au fost deja autorizate. <> , a spus Mircea Oancea, ieri, în cadrul unui forum despre asigurări.

Colectarea contribuţiilor, cuiul în sistemul de pensii

Lansarea pensiilor obligatorii administrate privat (pilonul II) fără existenţa unui sistem IT performant poate avea un efect negativ asupra evoluţiei viitoare a acestui domeniu al asigurărilor, susţine directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Bram Boon. <> , a adăugat Boon. Conform oficialilor CSSPP, sistemele informatice (de colectare, dar şi de evidenţă) sunt în stadiu intermediar, dar vor fi gata la startul campaniei de pensii.

Potrivit legislaţiei, Agenţia Naţională de Administrate Fiscală (ANAF) şi Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) au rolul de colecta contribuţiile de la angajator şi de a le vira în conturile administratorilor de fonduri de pensii obligatorii administrate privat. CNPAS deţine evidenţa persoanelor asigurate conform codului numeric personal şi lista cu contribuţiile la asigurările sociale de stat, partea angajatorului şi cea a angajatului, respectiv 9,5% din salariul brut. Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au afirmat, în repetate rânduri, că sistemele informatice ale CNPAS şi ANAF nu sunt compatibile, dar au dat asigurări că problema va fi rezolvată până la finele anului 2007.

Urmează aprobarea normei de contabilitate

Pentru pilonul III, norma de contabilitate şi de colectare a contribuţiilor la pensii trebuie să fie publicată în "Monitorul Oficial". Ministerul Finanţelor va lua astăzi în discuţie această normă şi o va transmite apoi spre publicare.

Totodată, CSSPP urmează să stabilească prin norme şi condiţiile de aderare pentru un fond de pensii, mai ales pentru cei care vor intra în sistem ulterior lansării lui. Pentru cei care vor fi angajaţi cu carte de muncă ar trebui să existe o perioadă de graţie de cel puţin trei - patru luni până se va decide la ce fond de pensii va cotiza.

Campania de informare pentru pensiile facultative poate începe de astăzi

Trei companii au fost autorizate şi pot vinde pensii facultative începând de săptămâna viitoare, deci astăzi poate începe campania de informare a publicului despre pilonul III, a declarat directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Bram Boon. "Este un progres imens de a obţine autorizaţii de la organismele de reglementare", a spus Boon, în cadrul conferinţei organizate de MediaXPrimm. El a ţinut să menţioneze că, până la urmă, după negocieri dificile au fost autorizate trei companii de asigurări pentru a putea vinde pensii private pe pilonul III. Potrivit lui Bram Boon, cel de-al doilea pilon, al pensiilor private obligatorii, "este o altă problemă". Boon a explicat că în acest caz "există 10 sau 15 companii care sunt interesate de această afacere". Directorul general al ING Asigurări de Viaţă este de părere că, pentru a se pregăti de intrarea pe pilonul II de pensii, companiile au o sarcină deosebit de grea, pentru că "fiecare companie ce va intra pe acest pilon estimează un milion de clienţi, deci trebuie să fie pregătite pentru un milion, pentru că există această şansă să atragi atâţia clienţi".

Boon a amintit că, pentru a activa în sistemul de pensii, companiile trebuie să se bucure de o foarte bună reputaţie şi să aibă o expertiză, o activitate în administrarea activelor care să arate o experienţă bună".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite