Pensiile private impulsionează fondurile deschise de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mecanismul similar de funcţionare va imprima siguranţă investitorilor pe termen lung Ceea ce nu au reuşit fondurile de investiţii în cei 14 ani de când activează pe piaţa autohtonă

Mecanismul similar de funcţionare va imprima siguranţă investitorilor pe termen lung

Ceea ce nu au reuşit fondurile de investiţii în cei 14 ani de când activează pe piaţa autohtonă este posibil să realizeze fondurile de pensii. Acestea din urmă vor determina, într-o perioadă mai scurtă, formarea unui comportament de economisire pe termen lung, speră administratorii fondurilor de investiţii.

Managerii fondurilor de investiţii nu se tem, deocamdată, de concurenţa directă pe care fondurile de pensii ar putea-o constitui, începând cu 2008, când vor activa efectiv pe piaţa românească. Mai mult chiar, fondurile de pensii vor creşte numărul investitorilor în unităţi de fond.

Investitorii, educaţi pentru economisirea pe termen lung

"Fondurile de pensii private vor fi un sprijin pentru fondurile deschise de investiţii şi vor creşte numărul celor interesaţi să investească", a declarat, pentru "Adevărul", Eugen Voicu, preşedintele Certinvest SA. În primul rând, fondurile de pensii vor forma un comportament de investire pe termen lung. Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, consideră că "va creşte, astfel, gradul de sofisticare, dar şi de planificare financiară a veniturilor, aşa cum se realizează, în prezent, în Occident". Managerul companiei de administrare susţine că apariţia fondurilor de pensii va creşte, totodată, şi adâncimea pieţei de capital în ansamblu.

La rândul său, Cristian Tudorescu, reprezentantul Vanguard Asset Management, este de părere că, "pe lângă funcţia de economisire, fondurile de pensii contribuie şi la educarea financiară a populaţiei, investitorii familiarizându-se încă din faza alegerii fondului cu ideea de trepte de risc şi potenţial de câştig".

Noi fonduri de investiţii pe piaţa autohtonă

Valoarea totală a activelor administrate de fondurile deschise de investiţii se ridica, la sfârşitul lunii aprilie, la 201,7 milioane de euro. Pe piaţă activează 33 de fonduri deschise de investiţii şi şase fonduri închise, însă numărul lor ar putea creşte odată cu apariţia fondurilor de pensii. Până în toamna acestui an, vor fi autorizaţi cel puţin 10-12 administratori de fonduri de pensii pentru pilonul II, care vor administra cel puţin un fond. Pentru pilonul III, în prezent sunt patru administratori autorizaţi, iar până în ultimul trimestru urmează să fie autorizaţi încă patru.

Mecanismele de funcţionare ale unui fond de pensii sunt similare cu ale unui fond deschis de investiţii, fapt care va imprima mai multă siguranţă investitorilor. "Fondurile de pensii vor duce la creşterea numărului de fonduri deschise sau închise de investiţii şi la lansarea de noi tipuri de fonduri, cum ar fi fondurile de fonduri, sau fondurile de acumulare", spune Eugen Voicu. Preşedintele Certinvest subliniază că "fondurile sunt cel mai indicat instrument de economisire, care prin mecanismele de funcţionare asigură un randament mai mare decât al unui depozit bancar sau al unui fond de pensii. La sfârşitul lunii aprilie, Certinvest totaliza peste 13.000 de clienţi în cele patru fonduri administrate (Intercapital, Capital Plus, Orizont şi Tezaur). "Anul acesta, piaţa va creşte, dar nu mizez pe o creştere accentuată: vom avea cu 5-10% mai mulţi clienţi, respectiv 1.500 de noi clienţi", spune Voicu.

Administratorii de fonduri de investiţii, pe piaţa pensiilor

Fondurile de pensii reprezintă un segment diferit de piaţă, coexistând în toate ţările dezvoltate cu cel al fondurilor de investiţii. "Astfel, nu vor fi influenţe majore în administrarea actualelor entităţi de pe piaţă. Practic, oricine poate avea în acelaşi timp şi un fond de pensii şi plasamente în fonduri de investiţii", atrage atenţia Cristian Tudorescu. Mai mult, administratorii de fonduri de investiţii vor intra pe piaţa fondurilor de pensii. Raiffeisen Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri deschise de investiţii la începutul lunii mai (având în gestiune aproximativ 103,5 milioane de lei), va intra, din a doua jumătate a anului, şi pe piaţa fondurilor de pensii. Raiffeisen Asset Management a depus deja la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) documentaţia necesară pentru a obţine autorizaţia de administrare a fondurilor de pensii facultative. "În a doua jumătate a anului, vom intra pe pilonul III", susţine preşedintele administratorului de fonduri de investiţii.

Fondurile de pensii versus fondurile de investiţii:

- Fondurile de investiţii implică un grad de risc ridicat. Dacă în cazul fondurilor de pensii, este prevăzută o deţinere maximă de 50% acţiuni, ceea ce înseamnă un grad mediu de risc, fondurile de investiţii pot avea deţineri de 100% acţiuni.

- Şi perioada de economisire diferă. Astfel, în cazul fondurilor de pensii, stadiul de cotizare este de minimum 90 de luni, în timp ce la fondurile de investiţii clienţii pot opta şi pentru perioade mai scurte.

- Fondurile de pensii beneficiază şi de deductibilitate fiscală (pilonul III). În schimb, câştigurile obţinute din unităţile de fond sunt impozitate diferenţiat, cu 1% pentru deţinerile care depăşesc un an, şi cu 16% pentru deţinerile de sub un an.

- Fondurile de investiţii prezintă avantajul unei flexibilităţi mai mari. "Fondurile de pensii au restricţia monitorizării permanente a randamentelor obţinute, ceea ce ar putea determina pe termen lung profituri reduse pentru contributori din cauza unor portofolii prea conservatoare", spune Tudorescu.

Va creşte gradul de sofisticare, dar şi de planificare financiară a veniturilor
Mihail Ion
preşedintele Raiffeisen Asset Management

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite