Pensiile private, 0,18% din PIB-ul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activele fondurilor de pensii private din România reprezentau doar 0,18% din Produsul Intern Brut (PIB) la finele anului 2008, adică 916,2 milioane de lei (363,7 milioane de dolari), potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Comparativ, la nivelul celor mai dezvoltate state din lume, membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), acest indicator a fost de 63,4%. Aici, cetăţenii statelor membre aveau economii sub forma pensiilor private în valoare de circa 15-16.000 de miliarde de dolari.

În Elveţia, activele fondurilor de pensii private reprezentau la finele anului trecut 119,2% din PIB-ul ţării, cel mai înalt nivel din lume. Elveţia era urmată de ţări precum Olanda şi Islanda, unde indicatorul depăşea 100%.

„Economisirea privată pentru pensie reprezintă un indicator atât pentru bunăstare, cât şi pentru gradul de dezvoltare al unui stat“, spune Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR. El a adăugat că România trebuie „să meargă pe acelaşi drum“ şi să stimuleze economisirea în sistemul de pensii private.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite