Pensia privată facultativă ridică probleme angajatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuţia de maxim 15% din veniturile brute pentru pilonul III trebuie colectată şi virată de către angajatorii neinformaţi Cele patru fonduri de pensii autorizate pentru pensia

Contribuţia de maxim 15% din veniturile brute pentru pilonul III trebuie colectată şi virată de către angajatorii neinformaţi

Cele patru fonduri de pensii autorizate pentru pensia facultativă semnalează deja refuzuri ale angajatorilor, preponderent instituţii de stat, de a vira contribuţiile participanţilor către jucătorii din piaţă. În acest fel, procesul este întârziat, iar societăţile aşteaptă noi norme de reglementare din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Allianz-Ţiriac Pensii Private este prima societate care semnalează probleme în colectarea contribuţiilor de maxim 15% din venitul salarial brut pentru pensia facultativă. Aplicabil de la 1 mai, pilonul III a început să strângă efectiv adeziuni şi contribuţii de circa trei-patru săptămâni. "Avem numeroase semnale din partea unor clienţi care se plâng că angajatorul nu poate efectua plata către fondul de pensii, invocând lipsa unui modul specializat în aplicaţia soft pentru evidenţierea sumei şi plata contribuţiei", a spus Crinu Andănuţ, directorul general al Allianz Ţiriac Pensii Private, în cadrul unui seminar.

Aplicaţiile software de salarizare aflate în dotarea instituţiilor de stat nu pot ţine evidenţa contribuţiei unui salariat către un fond de pensii facultative şi implicit plata sumei respective. Andănuţ a adăugat că rezolvarea problemei necesită fonduri, iar obţinerea acestor sume este un proces mai dificil pentru instituţiile de stat. "Instituţia trebuie să facă un referat de necesitate către autoritatea tutelară şi, până este aprobat, poate să treacă o perioadă lungă de timp. În acest timp, angajatul nu poate să adere la un fond de pensii", a mai explicat directorul Allianz.

Patru jucători şi patru fonduri de pensii autorizate

Toată această procedură înseamnă mai multă birocraţie pentru angajatori care refuză să-şi asume o sarcină în plus. Mai mult, majoritatea managerilor de resurse umane prezenţi la seminar au declarat că societăţile nu sunt pregătite din punct de vedere financiar şi uman să gestioneze sau chiar să plătească în contul angajaţilor contribuţia la pensiile facultative.

Pentru pensia facultativă, Allianz Ţiriac Pensii Private administrează fondul de pensii AZT Moderato. BCR administrează fondul BCR Prudent, ING Asigurări - fondul ING Clasic, iar Aviva - fondul Pensia mea. Dacă în prezent sunt doar patru fonduri autorizate, arbitrul pensiilor preconizează că până la sfârşitul lui 2007 pe piaţă vor fi circa opt - zece fonduri facultative. BCR Asigurări de Viaţă va lansa, în cel mult şase luni, al doilea fond de pensii facultative (pilonul III), a declarat directorul general al companiei, Florina Vizinteanu.

La fondurile de pensii facultative pot contribui toţi angajaţii sau persoanele care obţin venituri asimilate salariilor. Contribuţiile la un fond de pensii facultative sunt deductibile din impozitul pe venit în limita a 200 euro pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite