Paştele, gura de oxigen a industriei alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai mulţi români îşi fac liste de cumpărături pentru a cheltui cât mai puţin
Din ce în ce mai mulţi români îşi fac liste de cumpărături pentru a cheltui cât mai puţin

Producătorii alimentari şi comercianţii se aşteaptă ca în perioada Sărbătorilor Pascale să înregistreze vânzări cu peste 25% mai mari faţă de restul anului. Şapte milioane de cozonaci, 150 de milioane de ouă, 150.000 de hectolitri de vin şi patru milioane de miei – atât vor consuma românii, fericiţi de Învierea Mântuitorului.

Românii, indiferent dacă sunt ortodocşi sau catolici, cumpără de toate când vine vorba de o sărbătoare mare  - de la carne, cozonaci, vin, bere şi apă minerală până la haine şi produse de curăţenie. Tocmai de aceea, retailerii şi producătorii se aşteaptă ca de Paşte, al doilea vârf al vânzărilor după Crăciun, să înregistreze încasări cu peste 25% mai mari decât în restul anului.

„Ne aşteptăm la creşteri ale vânzărilor cu aproximativ 30% faţă de o perioadă normală din an. Deja suntem pregătiţi cu o amplă operaţiune comercială dedicată produselor pascale, de la figurinele de ciocolată, panettone şi cozonac până la lista lungă de ingrediente şi decoraţiuni speciale pentru mesele festive din zilele de Paşte", afirmă oficialii Auchan România.

Cele mai mari vânzări sunt aşteptate la produsele tradiţionale specifice acestei sărbători. De exemplu, producătorii de vinuri se aşteaptă să vândă peste 150.000 de hectolitri de vin, în special roşu, în creştere cu aproximativ 50% faţă de o lună normală, potrivit lui Ovidiu
Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

Preţuri neschimbate

„Sărbatorile Pascale reprezintă un vârf de consum. În această perioadă, Murfatlar estimează vânzări de aproximativ 3,1 milioane de litri de vin, în valoare de peste 18 milioane de lei", completează Daniel Negrescu, brand manager la Murfatlar.

De asemenea, brutarii vor coace peste şapte milioane de cozonaci, pe care-i vor vinde la acelaşi preţ ca în 2009, adaugă Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Cea mai mare creştere faţă de restul anului, de peste 50% se înregistrează la capitolul ouă. Producătorii se aşteaptă ca românii să ciocnească peste 150 de milioane de ouă.

Şi aici preţurile vor rămâne neschimbate - un ou va costa la poarta fermei între 27 şi 32 de bani, potrivit datelor primite de la crescătorii de păsări. Cum nu se poate masă de Paşte fără friptură, ciorbă şi drob de miel, crescătorii se aşteaptă să vândă, în acest an, aproximativ patru milioane de miei. Preţul acestora va fi însă cu 20% mai mare faţă de anul trecut,  ajungând în magazine la aproximativ 20 de lei pe kilogram, potrivit crescătorilor.
 
Cumpătare şi chibzuinţă

Foarte bine se vinde de Paşte şi apa minerală, care va înregistra creşteri de 25%, precum şi băuturile răcoritoare (plus de 30%), potrivit lui Mădălin Simion, brand manager la Biborţeni.

În ciuda creşterilor faţă de o lună normală, retailerii spun că românii au devenit destul de cumpătaţi din cauza crizei şi nu vor mai face excesele de cumpărături cu care erau obişnuiţi până în anul 2008. „Valoarea bonului de casă a scăzut faţă de anii trecuţi. Anul acesta, retailerii speră ca vânzările să se menţină la nivelul de anul trecut sau să înregistreze o creştere de maximum 1%", estimează Ciprian Moga, directorul firmei de consultanţă iQuest Consulting.

De asemenea, Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour România, spune că din ce în ce mai mulţi români vin la magazin cu liste pregătite de acasă pentru a „evita să cumpere din impuls şi ca să aibă un control mai bun al bugetului".

„Lumea va cheltui mai puţin în magazine. La cumpărături vom merge cu toţii, însă vom avea un buget bine măsurat şi eventual vom renunţa pe ici, pe colo, la câte un articol de pe masa de Paşte", a conchis Ciprian Moga.

Cu ochii pe promoţii

Văzând înclinaţia românilor către preţuri cât mai mici, retailerii şi producătorii au pregătit şi în acest an o serie de promoţii la carne, cozonaci, vopsea de ouă, pască, vin, bere, băuturi răcoritoare şi la produsele de curăţenie.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite