Pariul pe dolar poate aduce câştig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii pieţei valutare spun că moneda americană va recupera,în acest an, o parte din terenul pierdut în faţa altor valute Chiar dacă tendinţa pe termen lung a monedei naţionale

Analiştii pieţei valutare spun că moneda americană va recupera,în acest an, o parte din terenul pierdut în faţa altor valute

Chiar dacă tendinţa pe termen lung a monedei naţionale este de apreciere, mişcările pe termen scurt din piaţa valutară pot induce pierderi unei activităţi profitabile de comerţ exterior. Asta pentru că volatilitatea se menţine ridicată, aşa cum arată şi cele mai multe estimări ale instituţiilor financiare.

După ce pe parcursul anului trecut moneda americană a pierdut teren în faţa euro, de la o paritate de 1,18 până la peste 1,33, analiştii financiari spun că 2007 ar putea fi anul dolarului. Ioan Aleman, reprezentantul departamentului de dezvoltare produse noi al Bursei din Sibiu, a precizat, pentru Adevărul, că, în momentul de faţă, paritatea euro-dolar se află într-un vârf. "De aceea, consider că de preferat sunt contractele pe dolar. Moneda unică europeană se află pe un trend ascendent începând din anul 2000, şi, prin urmare, cred că se va confrunta, în perioada următoare, cu ample corecţii". Astfel, dolarul va câştiga teren, în acest an, atât faţă de euro, cât şi faţă de lira britanică. "De 30 de ani, dolarul a tot pierdut teren faţă de principalele valute şi, ţinând cont de acest lucru, cred că anul 2007 va fi al dolarului. Mă aştept ca paritatea euro-dolar să cadă până la 1,19, iar paritatea euro-lira britanică - de la 1,96 la 1,82", consideră Ioan Aleman.

Cotaţiile de la Sibiu indică o depreciere a leului în septembrie

La sfârşitul săptămânii trecute, contractele la termen (futures) încheiate pe Bursa de la Sibiu indicau o pariate euro-dolar de 1,3105 pentru scadenţa martie 2007. Totodată, pentru scadenţa iunie 2007, nivelul de cotare este de 1,3, respectiv de 1,3095 pentru scadenţa din septembrie 2007.

Pentru comparaţie, faţă de contractele încheiate pe Bursa de la Sibiu, o serie de instituţii financiare internaţionale consideră că ritmul de apreciere al dolarului va fi mai lent. Estimările publicate de Raiffeisen Bank indică, pentru luna martie, o paritate a euro-dolar de 1,35, în scădere până la circa 1,33 în luna septembrie. Astfel, cursul monedei naţionale ar putea varia în jurul a 3,35 lei/euro pe parcursul lunii curente, urmând să se majoreze la 3,40 lei/euro pentru scadenţele iunie şi septembrie. Spre deosebire, cotaţiile înregistrate pe bursa sibiană indică o depreciere mai puternică a monedei naţionale, ajungând până la 3,4345 lei/euro pentru scadenţa din luna iunie şi la 3,48 lei/euro pentru scadenţa din septembrie.

Contractele la termen elimină riscul valutar

Mai mult, analiştii Danske Bank - cea mai mare instituţie de credit din Danemarca - avertizează că leul românesc este supraevaluat chiar şi cu 15% - 20% faţă de euro şi estimează că rata monedei naţionale ar putea ajunge chiar şi la 3,65 lei/euro pe parcursul următoareale şase luni. Ţinând cont de volatilitatea cursului de schimb, bursa sibiană poate reprezenta un avantaj pentru acele instituţii care au departamente ce se ocupă cu acoperirea riscului valutar, în special multinaţionalele, interesate să cumpere sau să vândă, în funcţie de activitatea desfăşurată. Contractele futures pe cursul de schimb nu sunt, încă, exploatate la adevăratul potenţial de către investitori.

Astfel, în primele două luni din acest an, pe piaţa la termen din Sibiu au fost încheiate numai 359 de contracte pe cursul leu/euro. Mai mult, contractele pe euro/dolar au devenit aproape invizibile pe piaţa sibiană, ca urmare a "migraţiei" investitorilor pe pieţele externe. Potrivit datelor furnizate de Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS), în intervalul menţionat au fost încheiate numai trei contracte futures pe raportul euro/dolar.

Analiştii din piaţa de capital se aşteaptă însă la o creştere a numărului de contracte pe valute, pe măsură ce companiile vor alege această opţiune pentru a se pune la adăpost de eventualele variaţii ale cursului de schimb. Operaţiunea de hedging oferă posibilitatea de "blocare a cursului", în schimbul imobilizării unei sume reprezentând aproximativ 10% din suma care ar trebui imobilizată pe piaţa valutară. "Oportunităţile oferite de această piaţă ar trebui să fie foarte atractive, dacă ţinem cont că pe piaţa noastră sumele blocate sunt foarte mici. De exemplu, pentru 1.000 de euro tranzacţionaţi, suma imobilizată este de numai 120 de lei", a explicat Ioan Aleman. În acelaşi timp, participanţii la tranzacţiile leu/euro cu scadenţa apropiată au avut ocazia de a-şi acoperi riscurile valutare la o diferenţă de 1-2 bani faţă de cursul oficial al Băncii Naţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite