Oficial BNR: Băncile practică marje prea mari la creditele în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficial BNR: Băncile practică marje prea mari la creditele în lei
Oficial BNR: Băncile practică marje prea mari la creditele în lei

Băncile comerciale au crescut exagerat marja creditelor în lei, descurajându-i pe români să mai apeleze la astfel de împrumuturi, este de părere Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Băncile omoară găina care ar putea să le aducă ouă de aur. Ele sunt atât de concentrate pe creditarea în lei a sectorului guvernamental, încât este logic şi firesc să se întâmple aşa, din moment ce băncile pot investi fără risc în titluri de stat în moneda naţională şi nu mai trebuie să-şi asume riscul cu clienţii privaţi“, a declarat, astăzi, Valentin Lazea, citat de NewsIn.

oficialul BNR a arătat că marja pentru creditele noi pentru populaţie în moneda naţională, exprimată ca diferenţă între dobânzile la împrumuturi şi cele la depozite, a crescut puternic, de la 2,4% în decembrie 2008 la 7,3% în august 2009. Spre comparaţie, marja între creditele şi depozitele noi pentru gospodării în euro a avansat de la 1,7% în decembrie 2008 la 4,1% în august 2009.

Nu este bine, băncile trebuie să-şi asume greşelile, chiar dacă acest lucru înseamnă scădere a profitului, nu să penalizeze clienţii în prezent. O marjă de 7,3% nu se justifică sub nicio formă“, a conchis economistul şef al BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite