Numărătoare cu cântec la alegerile în Consiliul de Administraţie al BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stere Farmache a câştigat cursa pentru preşedinţia BVB la care a participat alături de Mircea Botta, Dan Paul şi Cristian Sima
Stere Farmache a câştigat cursa pentru preşedinţia BVB la care a participat alături de Mircea Botta, Dan Paul şi Cristian Sima

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Bursei de Valori Bucureşti (BVB), organizată pentru alegerea celor opt membri ai Consiliului de Administraţie (CA), s-a prelungit, vineri, peste măsură. Renumărarea voturilor, verificarea cvorumului şi nesfârşite consfătuiri de taină între taberele acţionarilor au tranformat alegerile într-o evidentă luptă de interese.

La puţin după miezul nopţii, după nouă ore de dezbateri, punctate de completarea buletinelor de vot, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au reuşit să pună pe lista Consiliului de Administraţie toţi cei opt membri: Octavian Molnar (directorul general al firmei de brokeraj IFB Finwest), Lucian Isac (directorul general al Estinvest), Daniel Ţepeş (director general şi acţionar majoritar HTI Valori Mobiliare), Ciprian Zah (susţinut de SSIF Broker) şi Siminel Andrei (administratorul Broadhurst), Gigi Uleia (preşedintele Prime Transaction), Mircea Botta (preşedintele Romcapital) şi Cosmin Gheorghiu (directorul de tranzacţionare Delta Valori Mobiliare).

Dacă alegerea noului preşedinte al BVB pentru următorii patru ani - Stere Farmache - a fost lipsită de animozităţi făţişe, abia miza locurilor de consilieri a încins şi descătuşat spiritele printre reprezentanţii pieţei româneşti de capital, reuniţi la etajul 21 al Intercontinental. Ceea ce se anunţa drept o şedinţă lungă şi extenuantă pentru acţionarii BVB, s-a transformat, în a doua parte, într-o comedie cu accente dramatice, de parcă acţiunea s-ar fi mutat în somptuoasa clădire vecină a Teatrului Naţional Bucureşti.

PRIMUL TUR.

După primul tur de votare, în cadrul căruia fiecare acţionar a ales opt din cei 30 de candidaţi pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al BVB, numărătoarea voturilor a durat nici mai mult nici mai puţin de 45 de minute! Numai că nici cele 45 de minute nu au fost suficiente comisiei de numărare a voturilor pentru a obţine un rezultat corect. Fapt care a declanşat şi primele manifestări verbale.

Comisia a acordat punctaj zero Alinei Cobuz-Bagnaru, înscrisă în cursă cu numărul 30, pentru că a crezut că acesta este numărul de înscriere a lui Septimiu Stoica, candidat retras din cursă după realegerea în această după-amiază a lui Stere Farmache în funcţia de preşedinte al CA. Având în vedere imposibilitatea obţinerii unui punctaj nul, şi mai mult decât evident faptul că cel puţin Alina Cobuz-Bagnaru s-a votat pe sine (sic!), Virgil Mateescu, un acţionar vigilent şi vocal, a sesizat conducerii această neregulă şi a cerut renumărarea voturilor.

După alte câteva zeci de minute, comisia a afişat rezultatele corecte în urma cărora au fost aleşi primii doi membri (Lucian Ovidiu Isac şi Octavian Molnar, ambii cu 52% din voturi). În prima rundă au au fost eliminaţi Eugen Brădean, directorul Corporate Affairs al Electrica, avocatul Radu Ghidermic şi Bogdan Alexandru Gârbu. Alina Cobuz-Bagnaru este managing partner în cadrul firmei de avocatură "Cobuz şi Asociaţii", deţine un pachet de 100 de acţiuni BVB şi nu este susţinută de nicio casă de brokeraj.


TURUL II.

Turul al doilea de votare se anunţa puţin mai liniştit şi dădea speranţe acţionarilor că va cerne şi ceilalţi şase membri ai CA BVB. După alte 45 de minute de numărare a voturilor, turul II i-a eliminat pe Adrian Ştefănescu, Liviu Nicolae Tibichi, Andrei Cristian, Costin Mergiani şi pe Marius Plugaru, dar nu a scos în faţă niciun alt membru (niciunul dintre ei neobţinând un punctaj mai mare de 50%). Prilej pentru un nou val de nemulţumiri.
Alina Cobuz-Bagnaru a cerut renumărarea voturilor, şi, la invitaţia lui Stere Farmache, a participat chiar ea la această procedură.

Suficient moment de respiro între acte, pentru ca acţionarii să încingă dezbateri interminabile în sala de vot, pe holuri, şi, conspirativ, departe de urechile presei, în camera destinată fumătorilor. Discuţiile privind existenţa unei liste certe a membrilor care "trebuie să iasă" au devenit pregnante. "Votaţi cu cine vreţi, iese cine trebuie", a punctat Cristian Sima, preşedintele WBS (candidat pe ultima sută la preşedinţia BVB).

Mircea Botta (preşedintele Romcapital, unul dintre candidaţii la preşedinţia BVB) enunţa, precipitat, mult-şuşotita listă scurtă, care ar fi reunit, de fapt, acţionarii pro-unificarea pieţei de la Bucureşti cu cea de la Sibiu: Zah, Isac, Isar, Molnar, Tepeş, Uleia, pe scurt - "cartelul Tepeş" cum a fost numit.

TURUL III.

Nici în al treilea tur de vot niciunul dintre candidaţii rămaşi în cursă nu a obţinut mai mult de de 50% din voturile acţionarilor. Au fost însă eliminaţi Alina Cobuz-Bagnaru, Adrian Mănăilă, Valerian Ionescu, Rareş Nilaş şi Vergil Popescu. De data aceasta, Dan Paul, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a cerut reverificarea cvorumului Adunării Generale a Acţionarilor, precizând că grupul constituit în jurul său nu se va înregistra.

Verificarea cvorumului a durat aproape o oră. Timp în care Andrei Siminel şi Dan Paul au intrat, alături de susţinătorii lor şi de alţi acţionari, din nou, în camera de taină. O încercare de pact între cei doi? Dacă provincia părea unită şi cu un scop bine definit, "greii" de la centru se lăsau...mai greu. Pe la uşi se vorbea despre încercarea unui pact între Paul şi Siminel, care să presupună de fapt ca unul dintre ei să dea un pas înapoi.

Cei mai mulţi considerau că Dan Paul va fi cel sacrificat, întrucât Siminel s-ar bucura de susţinerea caselor de brokeraj afiliate băncilor. Speculaţii, incertitudini, dar şi...tranzacţii. Pitorescul Cristian Sima anunţa celor de faţă că i-a vândut lui Tepeş 30.000 de acţiuni BVB la o valoare totală de 200.000 de euro.

Zâmbete şi priviri conspirative, în timp ce organizatorii nu mai pridideau cu înregistrarea acţionarilor. Cu nervii întinşi la maximum, obosiţi, nemulţumiţi, sau simpli spectatori care veniseră, delegaţi, să reprezinte interesele altor acţionari, această reuniune a oamenilor implicaţi în conducerea instituţiei care ar trebui să reprezinte "barometrul economiei" nu inspira nici pe departe echilibru, ci o evidentă luptă acerbă pentru un loc "călduţ".

FARA NUMAR.

Etapa a patra a alegerilor a fost anulată, întrucât au votat unele persoane care nu se înscriseseră la renumărarea cvorumului. Totodată, unul dintre cei interesaţi de funcţia de membru în CA - Mircea Solovăstru - şi-a retras candidatura.
La faza a cincea a alegerilor, un actual administrator, Ovidiu Pop, a fost eliminat. Un alt candidat, Lucian Isar, a fost de asemenea respins.
După miezul nopţii, la a şasea strigare, încă un nume s-a adăugat pe lista finală: Gigi Uleia (preşedintele Prime Transaction). Lista, în forma ei şuşotită pe la colţuri sau nu, începea să se contureze. Ultimii doi aleşi, Mircea Botta şi Cosmin Gheorghiu, au închis-o, în dimineaţa zilei de sâmbătă.
Trecând peste indicaţiile scenice, replicile acide, momentele dramatice, să fi asistat, oare, la un moment istoric? Acesta să fie, oare, Consiliul de Administraţie care va reuşi unificarea Bucureşti-Sibiu? Aceştia să fie, oare, oamenii care vor avea puterea să pună pe picioare o Bursă anemică?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite