Noul Guvern are de luat măsuri dure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii aşteaptă formarea cât mai rapidă a Executivului, pentru a face faţă crizei. Noul Guvern trebuie să fie format repede, pentru a elimina incertitudinile şi pentru a fi capabil de măsuri mai puţin plăcute în „vremurile foarte grele“.

„Avem nevoie foarte rapid de un Guvern foarte puternic, pentru că urmează vremuri foarte grele“, a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru. Şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că noul Guvern trebuie să fie format foarte repede şi să ia măsuri rapid.

Urgenţă: finanţarea planului anticriză

„Indiferent de partide (care vor forma noul Guvern - n.r.), e important ce măsuri vor fi luate. Este nevoie de o coaliţie cu majoritate solidă în Parlament, care să poată lua măsuri mai puţin plăcute în condiţii dificile“, a spus Anghel.

Laurian Lungu, profesor asociat la Cardiff Business School şi director de cercetare la Grupul de Economie Aplicată (GEA), consideră că indiferent de componenţa viitoarei alianţe, programele individuale ale partidelor vor fi modificate şi că nu ştie de unde se vor lua banii necesari acestora. În acest context, el a afirmat că noul Guvern va fi nevoit să găsească fondurile de finanţare a planului anticriză.

La rândul său, Ionuţ Dumitru a completat că situaţia privind componenţa noului Guvern trebuie clarificată chiar şi până la finele acestei săptămânii. „E important să ne mişcăm repede. Incertitudinea alimentează speculaţiile şi volatilitatea de pe piaţă poate fi foarte mare“, arată Dumitru.

Atenţie la cheltuielile bugetare!

Referitor la măsurile pe care Guvernul ar putea să le adopte în contextul actual, analiştii apreciază că este nevoie de o mai mare atenţie pe partea bugetară. „Oricare ar fi următorul Guvern, acesta va trebui să ia măsuri foarte restrictive pe partea fiscal-bugetară şi de venituri.

Deficitul bugetar trebuie redus şi nu pot fi excluse majorările de taxe“, a afirmat Dumitru. El a precizat că deficitul bugetar va „sări uşor de 4-5%“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite