Neajustarea salariilor bugetare ar putea deprecia leul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neajustarea salariilor bugetare ar putea deprecia leul
Neajustarea salariilor bugetare ar putea deprecia leul

Leul ar putea înregistra o depreciere în raport cu euro, în condiţiile în care salariile bugetare nu vor fi ajustate la nivelul celor din sectorul privat, arată o analiza a ING.

Câştigul salarial mediu net a crescut în luna iulie cu 6,3% faţă de perioada similară a anului trecut, ritmul încetinind comparativ cu avansul de 8,7% din iunie. Analiştii ING anticipau o majorare a câştigului salarial mediu net de numai 4,9% şi consideră că avansul lunar al indicatorului a fost generat de sectorul privat, nu de cel public, situaţie surprinzătoare în condiţiile frânării activităţii economice, care ar putea implica scăderea competitivităţii şi a profiturilor. "Ajustarea câştigurilor salariale atât în sectorul public, cât şi în cel privat, este prea lentă în prezent, astfel că s-ar putea accentua pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului. În aceste condiţii, anticipăm în continuare rate negative de creştere anuală a salariilor pentru ultimele două luni din 2009", se arată în analiza ING.

4,3 lei/euro la finele lui septembrie

Analiştii ING estimează un curs de schimb de 4,3 lei/euro la finele acestui an, urmând ca, până la finele anului, un euro să coste 4,5 lei. Mai mult, analiştii se aşteaptă ca, la finele primului trimestru din 2010, cursulsă urce până la 4,6 lei/euro, urmând să coboare la 4,5 lei/euro la jumatatea anului viitor. Pentru astăzi, Banca Naţională a României a anunţat un curs de 4,2436 lei/euro, iar pentru mâine - 4,2434 lei/euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite