Mucibabici: „Atenţie la ce spune BNR!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Deloitte România consideră că declaraţiile guvernatorului nu trebuie ignorate. A cunoscut din interior sistemul financiar românesc prin experienţa acumulată la FMI şi BNR. Din 2006, George Mucibabici a preluat conducerea Deloitte România.

Adevărul: Comparativ cu perioada 2001-2005, cum apreciaţi gradul actual de dezvoltare a sistemului bancar românesc?

G. Mucibabici: Sistemul bancar românesc e mult mai dezvoltat, eficient, modern, sofisticat, orientat către client, dar nu are anvergura şi substanţa sistemelor bancare din vestul Europei. Sistemul bancar românesc are 80-90 de miliarde de euro active. O bancă medie din Europa are active în suma asta, dacă nu cumva mai multe. Nu suntem obişnuiţi să economisim. Oricum, progresul e fenomenal faţă de anii `90, e uriaş.

Care sunt principalele avantaje/dezavantaje ale sistemului bancar autohton în faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare din întreaga lume?

Din anumite puncte de vedere, pot fi şi efecte negative, depinde cum te poziţionezi. Casele în România erau mai scumpe decât în Bulgaria sau în Ungaria. Dacă se produce o reaşezare a preţurilor la nişte active supraevaluate, e pozitiv; chiar dacă creditul este mai scump, casa e mai ieftină. Iar casa e ceva ce cumperi o dată în viaţă.

Câţi ani de acum înainte apreciaţi că îşi va face resimţite efectele criza financiară actuală în ţara noastră?

Crizele financiare de obicei nu durează mult, se liniştesc foarte rapid, în funcţie de dimensiunea şi de momentul intervenţiei statului. La noi nu am asistat la o criză, nu s-au închis bănci, Guvernul a spus că la noi băncile sunt sigure. România nu a avut o criză financiară şi nu ştiu dacă va avea.

Din nefericire, criza financiară e mondială, cu reverberaţii în România. Dacă marile ţări ale lumii vor intra într-o recesiune economică, sigur o vom resimţi şi noi. Trebuie să fim realişti, prudenţi şi mai cumpătaţi cu banii, pentru că vor fi scumpi. Pe asta ar trebui România să pună accentul. E fenomenul ciclicităţii economiei. Am fost socialişti, apoi nu ne-a băgat nimeni în seamă, apoi am început să creştem. Ni s-a părut că această creştere era a noastră, dar de fapt a fost un fenomen global.

Piaţa românească de capital a resimţit cel mai acut corecţiile de pe pieţele financiare externe. Apreciaţi că ar fi existat vreo şansă pentru Bursa de la Bucureşti ca să nu intre (aşa cum s-a întâmplat) în topul perdanţilor?

Bursele au căzut în toată lumea şi când şi-au revenit, şi-a revenit şi Bursa de la Bucureşti. Lumea mare a spart toate barierele circulaţiei banilor. Banii se mişcă dintr-o parte în alta cu o uşurinţă fenomenală. Pe principiul vaselor comunicante, dacă se ridică, se ridică peste tot, şi dacă coboară, la fel. Era de neevitat. Acum, dacă economia mondială strănută, strănutăm şi noi aici.

Pe ce ar trebui să pună accent, în acest moment, România, pentru a evita criza economică?

România este o ţară conectată la sistemul mondial şi din punct de vedere financiar. Majoritatea băncilor din România sunt deţinute de bănci străine, răspund cu capitalul din România, dar există o criză mai ales de încredere, la nivel global, care se va răsfrânge şi în România.

Criza de încredere a oamenilor care depun bani la bancă, dar şi a băncilor între ele generează toate aceste malformaţii monetare în lumea în care trăim. Instituţiile financiare nu mai au încredere una în alta. În ce măsură se va răsfrânge această criză financiară în economie depinde de impactul măsurilor care s-au luat în SUA şi în Uniunea Europeană pentru recâştigarea încrederii în sistemul financiar şi domolirea crizei.

S-a creat o adevărată isterie din cauza crizei financiare. BNR recomandă prudenţă. Cum traduceţi această prudenţă din punctul de vedere al iniţiativelor pe piaţă?


BNR recomandă prudenţă de multă vreme. Eu am lucrat până în `99 în BNR. Când BNR recomanda prudenţă, toate lumea spunea că nu e cazul, uite ce bine merge tot. Acum nimeni nu e profet în ţara lui, dar cred că toată lumea ar trebui să se uite cu doi ochi la ce ne spune acum Banca Naţională, pentru că, dacă aţi observat, Banca Naţională ne spune în fiecare zi câte ceva, chiar prin persoana guvernatorului.

Dacă s-a dovedit că cineva are dreptate, ar trebui să-l ascultăm, nu? Nu strig eu ,,lupul”. Preşedintele Băncii Central-Europene şi-a început discursul săptămâna trecută cu ,,Ne confruntăm cu cea mai mare criză financiară de la al Doilea Război Mondial încoace”. Preşedintele FMI a spus că suntem în pragul unui “global financial system-meltdown”. Sunt nişte vorbe foarte dure.

image

Acum, dacă economia mondială strănută, strănutăm şi noi aici

image


George Mucibabici
preşedintele Deloitte România

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite