Modernizaţi-vă satele cu bani de la UE!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţarea europeană pentru renovare şi dezvoltare în mediul rural ajunge până la şase milioane de euro. Uniunea Europeană acoperă până la 100% din valoarea eligibilă a proiectelor care vizează modernizarea infrastructurii rurale, dezvoltarea serviciilor şi protejarea patrimoniului.

MAI CITIŢI ŞI:

Sprijin european pentru micii fermieri

Recreează-te la ţară cu bani europeni!
Proiecte eligibile fără şanse de finanţare
Experţii în fonduri răspund cititorilor
La ce uşi baţi pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Staţie de incubaţie cu sprijin de la UE
Fabrică de nutreţuri cu bani de la UE



Crearea şi dezvoltarea infrastructurii fizice şi a serviciilor pentru populaţia din mediul rural se pot finanţa în cadrul măsurii de renovare şi dezvoltare a satelor, de îmbunătăţire a serviciilor de bază pentru economie şi populaţia rurală şi de punere în valoare a moştenirii rurale (322).

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de comune, de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, de organizaţii neguvernamentale (ONG) şi de aşezăminte culturale. Şi persoanele fizice şi juridice care deţin în proprietate ori în administrare obiective de patrimoniu cultural sau natural pot solicita sprijin de la Uniunea Europeană.

Totuşi, grila de punctaj face imposibilă finanţarea proiectelor de protejare a patrimoniului cultural depuse de ONG, de aşezăminte culturale, instituţii de cult şi persoane fizice sau juridice, atrage atenţia Felix Lucuţar, managing partner la Agriculture Capital&Engineering.

UE acoperă în totalitate valoarea proiectului

Pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de profit, finanţarea europeană acoperă 100% din valoarea eligibilă a cheltuielilor. Totuşi, pentru proiectele de investiţii în infrastructura de bază, sprijinul nu va depăşi trei milioane de euro în cazul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară sau un milion de euro pentru consiliile locale.

Dacă proiectul este unul integrat, valoarea ajutorului maxim este de şase milioane de euro pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi de 2,5 milioane de euro pentru consiliile locale. Pentru celelalte tipuri de activităţi, sprijinul urcă până la maximum 500.000 de euro. În cazul în care proiectul este unul generator de profit, ponderea finanţării europene urcă până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului, fără a depăşi însă plafonul de 200.000 de euro pentru o perioadă de minimum trei ani fiscali.

Infrastructura,factor-cheie

Măsura de renovare şi dezvoltare a satelor are în vedere crearea şi modernizarea infrastructurii fizice de bază, a serviciilor de bază pentru populaţia rurală şi protejarea patrimoniului cultural de interes local şi natural.

În ceea ce priveşte infrastructura fizică de bază, finanţarea se acordă pentru înfiinţarea, extinderea şi îmbunătăţirea reţelei de drumuri, a celei de apă (captare, staţii de tratare, alimentare) sau apă uzată (canalizare, staţii de epurare), de joasă tensiune sau de iluminat public. În categoria serviciilor de bază pentru populaţia rurală sunt incluse proiectele de înfiinţare şi amenajare a spaţiilor publice de recreere, a aşezămintelor culturale sau a centrelor de îngrijire a copiilor.

De asemenea, tot aici sunt incluse şi proiectele de renovare a clădirilor publice şi amenajare de parcări, pieţe sau spaţii de organizare a târgurilor. Sunt finanţate şi achiziţiile de microbuze care să asigure transportul public pentru comunitatea locală sau de utilaje şi echipamente pentru serviciile publice.

Uniunea Europeană poate acoperi şi cheltuielile de restaurare şi consolidare a obiectivelor de patrimoniu cultural şi natural din mediul rural (peşteri, cascade), precum şi cele efectuate cu studiile privind patrimoniul cultural. Echipamentele achiziţionate pentru expunerea şi protecţia patrimoniului sunt şi ele finanţabile.

„Deşi lista de activităţi eligibile este generoasă, alimentările cu gaz, iluminatul public sau dotarea serviciilor publice nu beneficiază de punctaj“, arată Lucuţar. Acesta spune că, în prezent, se lucrează la modificarea schemei de punctaj al acestei măsuri şi, de aceea, este recomandat să mai aşteptaţi dacă vizaţi un astfel de proiect.

Proiecte prezentate de „Adevărul“

data apariţiei    articolul   

9 aprilie    „Adevărul“ te învaţă cum să iei bani europeni
10 aprilie    Fondurile europene, pas cu pas
13 aprilie    Cofinanţarea, factor-cheie în demararea proiectului
14 aprilie    Bani europeni pentru agricultură
15 aprilie    UE îţi plăteşte jumătate din tractor
16 aprilie    Mierea nu îndulceşte birocraţia europeană
17 aprilie    Sere europene pentru legumele româneşti
18 aprilie    Experţii în fonduri UE răspund cititorilor „Adevărul“
21 aprilie    UE te ajută să investeşti într-o livadă profitabilă
22 aprilie    Fă-ţi fermă de vaci pe bani europeni!
23 aprilie    Fermă de porci pe bani europeni
24 aprilie     Procesează carne cu bani de la UE!
25 aprilie    Experţii în fonduri răspund cititorilor
27 aprilie    Procesează lapte la standarde europene!
28 aprilie    UE îţi dă bani pentru abator de bovine
29 aprilie    Depozite moderne cu bani de la UE
30 aprilie    Bani europeni pentru vinuri româneşti
1 mai    Creşte pui de carne la standarde europene!
2 mai    Experţii în fonduri răspund cititorilor
4 mai    Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
5 mai    Brânzeturi speciale cu gust european
6 mai    La ce uşi baţi pentru banii de la UE
7 mai    Fabrică de nutreţuri cu bani de la UE
8 mai    Staţie de incubaţie cu sprijin de la UE
9 mai    Experţii în fonduri răspund cititorilor
11 mai    Proiecte eligibile fără şanse de finanţare
12 mai    Recrează-te la ţară cu bani europeni!
13 mai    Bani europeni pentru meşteşugarii români
14 mai     Dezvoltă serviciile din comună cu bani de la UE!
15 mai    Tinerii fermieri pot primi bani europeni
16 mai    Experţii în fonduri europene răspund cititorilor
18 mai    Sprijin european pentru micii fermieri
19 mai    Finanţare europeană pentru micii industriaşi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite