Ministerul de Finanţe vrea să vândă titluri de stat de 1,1 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a aprobat prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discount şi obligaţiunilor de tip benchmark aferente lunii februarie, în sumă de 1,1

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a aprobat prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discount şi obligaţiunilor de tip benchmark aferente lunii februarie, în sumă de 1,1 miliarde de lei, destinată finanţării şi refinanţării datoriei publice.

Astfel, reprezentanţii instituţiei au programat două licitaţii, respectiv pe 1 februarie, pentru obligaţiuni de stat de tip benchmark în valoare de un miliard de lei, iar pe 12 februarie, pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 100 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al MFP, obligaţiunile au scadenţă în octombrie 2010, iar valoarea unui cupon este de 10.000 de lei. Dobânda aferentă se va plăti anual, la data de 25 octombrie. Maturitatea certificatelor de trezorerie este de şase luni, iar valoarea nominală a unui titlu a fost stabilită la 10.000 lei.

Ministerul Finanţelor a anunţat, pentru primul trimestru al acestui an, un volum indicativ al emisiunilor de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat de tip benchmark în valoare de 5,7 miliarde de lei. Primele trei licitaţii, în valoare de 3,5 miliarde de lei, au fost organizate în 8 ianuarie şi 15 ianuarie, următoarele licitaţii de titluri de stat urmând să aibă loc la 1 martie şi 12 martie.

Finanţele au atras două miliarde de lei în depozite la o lună, cu un randament de 6,04% pe an, şi 500 de milioane de lei în depozite la şase luni, cu un randament mediu calculat de 6,28% pe an.

O săptămână mai târziu, MFP a vândut certificate de trezorerie cu discount la termen de şase luni în valoare de un miliard de lei, cu un randament de 5,81% pe an.

Plafonul de îndatorare publică internă pentru acest an a fost stabilit la opt miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro). Ministerul Finanţelor ia totodată în calcul posibilitatea revenirii pe pieţele internaţionale de capital, cu emisiuni de titluri de aproximativ 500 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite