Milioane de euro din relaţia BVB cu Bursa din Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste doi ani, companiile internaţionale urmăresc societăţile româneşti care au la bază indicele ROTX. Cooperarea dintre Bursa din Viena şi BVB pe partea de indici bursieri, care

De peste doi ani, companiile internaţionale urmăresc societăţile româneşti care au la bază indicele ROTX.

Cooperarea dintre Bursa din Viena şi BVB pe partea de indici bursieri, care cuprind integral sau parţial companii româneşti, a atras în ultimii doi ani peste 250 milioane de euro din partea investitorilor străini pe piaţa de capital românească.

Investiţiile au fost plasate în acţiunile companiilor incluse în indicele ROTX, pe care mai multe bănci internaţionale îl folosesc drept suport activ pentru instrumente financiare structurate, potrivit Bursei din Viena. Cele două burse au lansat împreună, la 15 martie 2005, indicele ROTX - Romanian Traded Index, care cuprinde companiile româneşti cu cea mai mare capitalizare şi cele mai lichide acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

Toate certificatele care au la bază indicele ROTX sunt listate atât la Bursa din Viena, precum şi la alte burse de valori vest-europene, atrăgând atenţia investitorilor internaţionali către companiile listate la BVB.
"Cooperarea cu BVB este cea mai avansată dintre toate cooperările pe care Wiener Börse le-a iniţiat cu bursele din Europa Centrală şi de Est.

Avem o relaţie instituţională excelentă şi suntem convinşi că putem să aprofundăm în continuare cooperarea pentru ca împreună să fim pregătiţi pentru a face faţă oricăror schimbări datorate atât concurenţei regionale, cât şi globalizării la nivelul pieţelor bursiere", a declarat Michael Buhl, preşedintele Bursei din Viena.

Tranzacţionări de succes şi pentru indicele SETX

Pe lângă acţiunile analizate de indicele ROTX, investitorii internaţionali tranzacţionează şi acţiunile companiilor româneşti incluse de către Bursa din Viena în indici regionali precum SETX (South East Europe Traded Index), CECExt (CECE Extended Index) şi NTX (New Europe Blue Chip Index). Ponderea companiilor româneşti în indicele SETX este în prezent de 35%.

Mai multe bănci internaţionale importante precum ABN Amro, Danske Bank, Erste Bank, Nordea, RCB, Societe Generale, Unicredit (HVB) şi Volksbank folosesc indicele ROTX, precum şi ceilalţi indici regionali ai Bursei din Viena, ca suport activ pentru instrumente financiare structurate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite