Miercuri vor fi semnate actele care vor permite băncilor să acorde credite pentru programul "Prima casă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va aproba, in sedinta de miercuri, actele normative necesare pentru ca toate bancile interesate de programul "Prima Casa" sa poata acorda credite sub garanţia statului. . Băncile implicate în programul "Prima Casă" vor semna, la sfârşitul săptămânii, o nouă convenţie cu Fondul Naţional de de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garanţiei.

"Au fost clarificate unele aspecte legale, care interesează mai puţin consumatorul, şi au fost lămurite toate punctele care împiedicau programul. Pentru fiecare punct în parte am găsit un acord şi a mai rămas ca unii consilieri juridici să găsească formula legală pentru ca aceste aspecte să fie puse în aplicare", a spus, pentru NewsIn, vicepreşedintele Raiffeisen Bank responsabil cu divizia retail, Răzvan Munteanu, după întâlnirea bancherilor cu premierul Emil Boc.

Potrivit reprezentantului Raiffeisen Bank, băncile vor semna, cel mai probabil până la finalul acestei săptămâni, o nouă convenţie cu FNGCIMM.

"Modificările nu sunt foarte vizibile, dar au fost găsite unele modalităţi prin care putem verifica dacă imobilul este sau nu asigurat şi cum facem să transferăm ipoteca", a mai explicat Munteanu.

  • Vicepreşedintele Raiffeisen Bank  a adăugat că, prin noul document, ipoteca instituită asupra proprietăţilor vândute prin "Prima Casă" va fi legală, nu convenţională.


Ipoteca de tip convenţional presupune un contract între părţi şi le-ar permite bancherilor să recupereze mai repede banii de la fondul de garantare în cazul executării silite, în timp ce ipoteca legală presupune ca totul să se rezolve în instanţă, ceea ce face ca băncile să-şi recupereze mai greu banii.

Raiffeisen Bank va acorda credite prin Prima Casă de săptămâna viitoare

Raiffeisen Bank va acorda credite prin programul Prima Casă de la începutul săptămânii viitoare, după ce băncile vor semna o nouă convenţie cu Fondul de Garantare, în urma discuţiilor de marţi şi cu premierul Emil Boc, a spus, pentru NewsIn, vicepreşedintele Raiffeisen Bank, Răzvan Munteanu.

"În condiţiile în care vom semna o nouă convenţie cu Fondul de Garantare (pentru IMM, n.r.) la finalul acestei săptămâni, cel mai probabil că Raiffeisen va începe să dea credite de la începutul săptămânii viitoare. Am început deja să analizăm unele cereri pentru credite", a spus Răzvan Munteanu, responsabil cu divizia de retail a băncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite