Micile fonduri de pensii ies de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micile fonduri de pensii ies de pe piaţă
Micile fonduri de pensii ies de pe piaţă

Conştienţi că nu pot ajunge la 50.000 de participanţi în următorul an, administratorii cu portofolii mici îşi vând fondurile şi ies din sistem. Dacă, în urmă cu doi ani, 18 fonduri s-au aliniat la start, acum, jumătate au abandonat cursa. Ameninţaţi cu dizolvarea, administratorii preferă să vândă.

Citiţi şi:


Marfin, Zepter, MKB Romexterra şi AG2R. Aceştia sunt primii administratori care s-au retras încă din 2008 de pe piaţa pensiilor administrate privat (Pilonul II) din cauza numărului mic de participanţi pe care au reuşit să-l atragă.

Cei aproape 5.000 de clienţi (0,1% din  totalul pieţei) din portofolii au fost atunci repartizaţi, conform procedurii, celorlalte 14 fonduri active pe piaţă. În 2009, Eureko a preluat fondul de pensii Bancpost, cu un portofoliu de aproape 25.000 de participanţi, şi şi-a consolidat poziţia pe piaţă, urcând un loc şi devansând fondul AIG.

Tot în acest an, BCR a absorbit fondul Omniforte, administrat de Omniasig, adăugându-şi un pachet consistent, de peste 60.000 de clienţi. Totuşi, nu a reuşit să schimbe ierarhia în piaţă.

Vânătoarea de fonduri

În timp ce ING, Allianz-Ţiriac şi Generali ocupă primele locuri în sistem şi conduc detaşat, administratorii din eşalonul doi se luptă să-şi consolideze poziţia pe piaţă, preluând fondurile de mici dimensiuni. BCR continuă să-şi întărească forţele.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis, la finele săptămânii trecute, autorizarea prealabilă a preluării de către BCR a fondurilor administrate de OTP Fond de Pensii şi Prima Pensie Fond de Pensii, fiecare cu câte aproximativ 20.000 de participanţi. Astfel, portofoliul BCR ar urma să ajungă la peste 250.000 de aderenţi.

Totuşi, nici de această dată, administratorul nu va reuşi să schimbe clasamentul, menţinându-şi poziţia a şaptea. „Aceste două operaţiuni de fuziune se încadrează într-un proces natural de consolidare a pieţei fondurilor de pensii administrate privat, în condiţiile în care Legea 411/2004 prevede un plafon minim de 50.000 de participanţi care trebuie atins în perioada primilor trei ani de la data constituirii“, arată reprezentanţii CSSPP.

De asemenea, la finele acestui an, cel târziu la începutul lui 2010, Eureko Pensii va finaliza cea de-a doua preluare, a fondului KD -  cu un număr de 7.180 de participanţi la finele lunii august. Având în vedere că legea prevede ca fondul care nu acumulează un portofoliu de 50.000 de participanţi în primii trei ani de activitate (până în toamna lui 2010) să fie dizolvat, iar clienţii să fie distribuiţi aleatoriu către alte fonduri, micii administratori preferă să vândă.

Având în vedere numărul de clienţi atraşi în fiecare lună, de aproximativ 200 de participanţi, este, practic, imposibil să se depăşească pragul impus de lege în mai puţin de un an. De alt­fel, această tendinţă a fost previzionată de analişti încă de la finele perioadei iniţiale de aderare, în ianuarie 2008. Cei mai mulţi estimau că piaţa va număra aproximativ 10 jucători în următorii ani. În ciuda mişcărilor ce vor avea loc în piaţă în următoarea perioadă, ierar­hia nu va fi schimbată, iar primii trei jucători vor continua să deţină aproape 70% din Pilonul II.

Participantul poate alege alt fond

Administratorul fondului absorbit are obligaţia de a trimite participanţilor, în scris, cu confirmare de primire, noile condiţii ale prospectului fondului ce îl va absorbi. Dacă nu sunt de acord cu aceste condiţii, participanţii se vor putea transfera fără penalităţi, în termen de 90 de zile, la oricare alt fond.

De alt­fel, autorizarea definitivă a fuziunii va putea fi decisă numai după consultarea participanţilor cu privire la noile condiţii ale fondului absorbant. Până acum, în cazul fuziunilor Eureko-Bancpost şi BCR-Omnifort, mai puţin de 1% din participanţi au decis să aleagă un alt fond.

Pilonul II în cifre

Piaţa pensiilor administrate privat număra, la finele lunii august, 12 fonduri, cu aproape 4,5 milioane de participanţi şi active nete în valoare de 1,85 miliarde de lei (440 de milioane de euro).

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite