Michael Buhl, Joint CEO Wiener B

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele colaborării de mai bine de cinci ani a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu Bursa vieneză nu au întârziat să apară. Numai în ultimii doi ani, peste 250 milioane de euro au fost

Rezultatele colaborării de mai bine de cinci ani a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu Bursa vieneză nu au întârziat să apară. Numai în ultimii doi ani, peste 250 milioane de euro au fost plasaţi pe piaţa românească de capital de către investitori instituţionali.

Creşterea vizibilităţii pe plan extern, completată de viitoarele listări şi de lansarea fondurilor de pensii, ar putea transforma bursa de la Bucureşti în competitor direct pentru marile burse europene. Michael Buhl, Joint CEO al Bursei din Viena, spune că piaţa românească de capital poate ajunge în câţiva ani la nivelul actual al pieţei vieneze.

"Bursa de Valori Bucureşti este o piaţă dinamică şi în creştere. Estimăm că, în următorii cinci ani, BVB poate atinge nivelul actual al Bursei din Viena, din punct de vedere al capitalizării pieţei şi al volumelor tranzacţionate zilnic", spune Buhl.

Ce desparte în momentul de faţă cele două pieţe? La sfârşitul lunii noiembrie a anului în curs, capitalizarea bursei bucureştene (inclusiv cea a pieţei Rasdaq) reprezenta aproximativ 17% din capitalizarea bursei de la Viena.

Astfel, în următorii cinci ani, capitalizarea BVB ar trebui să ia în greutate peste 140 miliarde de euro, dacă ţinem cont că, împreună cu fosta piaţă electronică Rasdaq, aceasta se ridica, după primele 11 luni din 2007, la 29,5 miliarde de euro.

Hedgingul pe ROTX a ridicat volumele la Bucureşti

Creşterea capitalizării implică, în mod firesc, şi majorarea rulajelor zilnice obţinute. În timp ce la Bursa din Viena, volumul mediu zilnic de tranzacţionare în acest an s-a ridicat la aproximativ 706 milioane de euro, rulajul mediu obţinut la BVB nu a depăşit, în cele 236 de şedinţe, 17 milioane de euro.

Oficialul Bursei vieneze consideră însă că impulsul pentru "mişcarea" pieţei româneşti nu va întârzia să apară. "BVB va beneficia de lansarea fondurilor de pensii private şi de viitoarele privatizări. Există, de asemenea, şi un potenţial uriaş prin educarea publicului larg", ne-a declarat Michael Buhl.

Principalul avantaj de a avea partener Bursa din Viena constă în expunerea internaţională. Parteneriatul cu Bursa de Valori Viena facilitează accesul BVB la investitorii instituţionali internaţionali prin diseminarea comună de date.

De asemenea, prin intermediul indicilor, există posibilitatea contribuţiei la dezvoltarea pieţei româneşti. "Hedgingul cu produse structurate pe indicele ROTX a sporit considerabil volumele tranzacţionate la BVB", subliniază Buhl. Începând cu 15 martie 2005, Wiener Börse calculează şi marketează pe plan internaţional indicele ROTX - Romanian Traded Index.

Multe bănci importante, precum ABN Amro, Banca Transilvania, Erste Bank, RCB, Unicredit (HVB) şi Bank Austria folosesc indicele

ROTX ca suport activ pentru instrumente financiare structurate - certificate, obligaţiuni, warrante, derivate pentru piaţa interbancară, precum şi pentru fonduri sau ETF-uri - Exchange Traded Funds. Şi alţi emitenţi, precum Merril Lynch şi Volksbank, şi-au exprimat interesul cu privire la indicele ROTX.

"Această colaborare avansată ne permite să învăţăm unii de la ceilalţi. Astfel, bursele noastre sunt pregătite să facă mai bine faţă competiţiei de la nivel regional şi global", susţine reprezentantul bursei vieneze.

Bursele de la Sofia şi Ljubljana, în vizorul austriecilor

Cooperarea dintre cele două Burse generează şi venituri adiţionale pentru ambele părţi. Pe parcursul ultimilor doi ani, şeful Bursei din Viena spune că peste 250 milioane de euro au fost plasaţi de către investitori internaţionali în companii româneşti listate la BVB ca urmare a acestei colaborări pe partea de indici bursieri, care cuprind integral sau parţial companii româneşti.

"În mod concret, aceste investiţii au fost plasate în acţiunile companiilor din coşul indicelui ROTX pe care mai multe bănci internaţionale îl folosesc drept suport activ pentru instrumente financiare structurate", explică Buhl.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, Wiener Borse îşi doreşte să extindă cooperarea atât cu Bursa de Valori Bucureşti, cât şi cu pieţele bulgară şi ucraineană. Tototadă, pentru 2008 vor fi dezvoltate şi noi proiecte cu bursele din regiunea centrală şi est-europeană.

"Spre exemplu, Bursa de Valori Sofia este în curs de privatizare şi ne aşteptăm la o solicitare de oferte în primăvara anului 2008. Bursa de Valori Ljubljana se află şi ea în căutarea unui partener strategic şi vom analiza îndeaproape şi această oportunitate", spune Michael Buhl.

Începând din 2005, Bursa de Valori Viena cooperează cu Bursa de la Budapesta în diseminarea de date, licenţierea indicilor, transfer de know-how în domeniul ETF-urilor, produse structurate, certificate şi Sistemul de Raportare Transparentă a Tranzacţiilor (TTR).

Bursa vieneză a început, în martie 2007, şi o colaborare cu piaţa ucraineană. Bursa din Viena împreună cu OEKB şi compania austriacă de autorizare CCP.

A au semnat un acord cu Agenţia de Investiţii şi Inovaţie a Ucrainei şi Depozitarul Naţional al Ucrainei - corespondentul OEKB din Ucraina. Câteva luni mai târziu, a fost semnat acordul de colaborare cu bursa ucraineană, PFTS Stock Trading System, urmat la interval de câteva săptămâni de lansarea indicelui ucrainean UTX.

ISTORICUL COLABORĂRII BURSIERE VIENA-BUCUREȘTI

decembrie 2004 - semnarea Memorandumului de Cooperare

începând cu 15 martie 2005, Wiener Börse calculează şi marketează pe plan internaţional indicele ROTX - Romanian Traded Index

din luna martie 2006, BVB a semnat cu Wiener Börse un parteneriat exclusiv privind licenţierea şi promovarea indicilor BVB (BET, BET-FI şi BET Compozit) pe plan internaţional

ianuarie 2007 - Wiener Borse a oferit BVB şi CNVM consultanţă pentru proiectul "Managementul Riscului şi Decontarea Instrumentelor Derivate"

iulie 2007 - semnarea celui de-al cincilea proiect de colaborare dintre cele două burse - acord de cooperare pentru diseminarea comună a datelor de tranzacţionare BVB.

>> BVB va beneficia de lansarea fondurilor de pensii private şi de viitoarele privatizări. Există, de asemenea, şi un potenţial uriaş prin educarea publicului larg.
Michael Buhl, CEO Wiener Borse

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite