Mechel învinge creşterile de preţ la materiile prime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania reuşeşte un avans de 50% al vânzărilor şi un profit record Întregul grup Mechel a reuşit rezultate foarte bune anul acesta, cifrele de afaceri şi profiturile entităţilor

Compania reuşeşte un avans de 50% al vânzărilor şi un profit record

Întregul grup Mechel a reuşit rezultate foarte bune anul acesta, cifrele de afaceri şi profiturile entităţilor grupului atingând cote istorice.

Mechel Târgovişte (COS) a publicat recent rezultatele financiare aferente primului semestru din 2008. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 50%, până la un nivel de 611 milioane lei, în timp ce profitul net a urcat de peste 4,5 ori, atingând 66 milioane lei.

Performanţa s-a realizat mai ales în trimestrul al doilea, când profitul obţinut, de 53 milioane lei, a fost dublu faţă de întregul an 2007. Aceste rezultate vin în condiţiile unui mediu economic dificil, reflectat mai ales prin scumpiri semnificative ale materiilor prime, tendinţa fiind remarcată la nivel global.

În cazul Mechel, preţul la fier vechi a crescut cu 52% în ultimele doisprezece luni, feroaliajele au crescut chiar cu peste 200% în unele cazuri, gazul natural s-a scumpit cu 8% şi energia electrică cu aproape 5%. De asemenea, preţul electrozilor a avansat cu 8% şi refractarele cu 8%.

Pentru a face faţă acestui val de scumpiri, compania, în afară de monitorizarea atentă a consumurilor, a decis să elimine o etapă intermediară de procesare, fiind în schimb extinsă turnarea continuă protejată pentru oţeluri speciale.

Ca efect, s-a observat o scădere a consumurilor specifice la tone de produs finit, astfel: electrozi 11%, refractare 8%, curent electric 9%, gaz 18% şi oţel peste 7%.

În prima jumătate a acestui an, compania a livrat 265.000 tone de produse finite, cu 15% mai mult decât anul trecut. Cifra de afaceri, mai mare cu 50%, presupune însă că şi preţurile companiei au crescut cu aproximativ o treime în aceeaşi perioadă.

Este de remarcat că producţia fizică mai mare s-a obţinut cu un număr mai mic de salariaţi, în scădere cu 11% faţă de 30 iunie 2007. De altfel, compania se află într-un proces complex de modernizare, recent încheind o etapă ce a presupus investiţii de 8,7 milioane euro pentru laminorul de profile medii şi care va aduce economii anuale de 2,3 milioane euro.

Companie şi grup

Mechel Târgovişte face parte dintr-un grup internaţional, Mechel Internaţional Holdings AG Elveţia (Mechel OAO), care deţine 13 fabrici, dintre care 10 în Rusia, 2 în România şi una în Lituania. În afară de fabrica de la Târgovişte, Grupul este prezent în România şi prin intermediul Mechel Câmpia Turzii (fosta Industria Sârmei), care este cotată pe piaţa Rasdaq, sub simbolul INSI.

Grupul operează afaceri în domeniul cărbunelui şi al prelucrării metalelor, fiind cotat la New York Stock Exchange (NYSE), sub simbolul MTL. Mechel OAO are o capitalizare de 11,2 miliarde dolari, reuşind în ultimele 12 luni o cifră de afaceri agregată de 7,6 miliarde dolari şi un profit de 1,2 miliarde dolari. De altfel, vânzările grupului au avansat cu 64%, iar profitul cu 162%.

În cadrul diviziei de cărbune s-au extras aproximativ 17 milioane tone de zăcământ anul trecut, 5 milioane de tone de fier şi 14.400 de tone de nichel. Divizia de prelucrare a produs aproape 17,5 milioane de tone de oţel de diverse tipuri.

În România, compania de la Târgovişte produce mai mult pentru sectorul utilajelor industriale, automobile, construcţii şi ţevi, în timp ce societatea de la Câmpia Turzii este profilată mai ales pe cabluri, sârme şi produse asemănătoare.

De altfel, şi compania clujeană a avut rezultate deosebite pe primul semestru din 2008, vânzările crescând cu 65%, până la 394 milioane lei, iar profitul de 23 de ori, atingând 83 milioane lei.

Mechel Târgovişte a anunţat mai multe contracte cu firme din grup, privind atât distribuţia produselor finite, cât şi achiziţia de materii prime.

Datorită rezultatelor actuale, care arată profituri importante la nivel de grup, dar şi la fiecare din companiile româneşti, investitorii nu ar trebui să-şi facă prea multe griji pentru o eventuală mutare a profitului către alte societăţi din grup.

Industria de profil este avantajată de presiunea făcută de China pe această piaţă, dezvoltarea celei mai mari naţiuni a lumii necesitând, printre altele, mari cantităţi de oţel. În general, companiile din acest domeniu sunt foarte avantajate de creşterea fizică a producţiei, realizând importante economii de scară.

Această dinamică a dus la o consolidare a domeniului, producătorii de mai mici dimensiuni fiind înghiţiţi cu uşurinţă. Mai departe se creează bariere din ce în ce mai mari la accesul pe această piaţă, ceea ce va duce la creşterea marjelor de profit în viitor.

Acţiuni şi acţionari

COS este deţinută de grupul Mechel în proporţie de 86,6%, principalii minoritari sunt SIF Oltenia cu aproape 9% şi AVAS cu 4%. De remarcat că o structură asemănătoare a acţionariatului are şi INSI, Grupul având aproximativ aceeaşi deţinere, SIF Banat Crişana cu 11% şi AVAS 1%.

În ciuda procentului extrem de redus de acţiuni pe piaţă, delistarea nu este un risc major pentru investitori, deoarece prezenţa AVAS şi mai ales a unui SIF asigură micii acţionari că în cazul unei delistări vor primi un preţ bun pentru titlurile deţinute.

Totuşi, din cauza freefloatului redus, volumele de tranzacţionare s-au menţinut la cote reduse, totalul ultimului an fiind sub 1 milion de lei. Poate de aceea şi preţul nu s-a depreciat atât de mult, declinul fiind de numai 17%, faţă de peste 40% pentru BET.

Pagină realizată în colaborare cu SSIF Tailwind Securities

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite