Maşinile în leasing recuperate sunt vândute afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile de leasing comercializează autovehiculele şi echipamentele returnate în Europa Occidentală şi Orientul Mijlociu. Mii de autovehicule şi echipamente date în leasing au fost recuperate în acest an de la clienţii rău-platnici. Firmele de profil se chinuiesc acum să le vândă.

Condiţiile dificile din piaţă i-au afectat şi pe cei care şi-au luat bunuri în leasing, iar aceştia nu şi-au mai putut plăti ratele.

Astfel, mii de autoturisme, autoutilitare, utilaje de construcţii şi echipamente au fost returnate către societăţile de leasing, care se chinuiesc acum să le vândă. Cele mai multe bunuri recuperate sunt reprezentate de vehiculele comerciale, având în vedere că multe firme şi-au închis porţile sau şi-au restrâns semnificativ activitatea.

Deşi la vânzarea autovehiculelor rulate se aplică reduceri de preţ de 15-30%, societăţile de profil nu prea îşi găsesc cumpărători pe piaţa locală. Aşa că o parte dintre jucători s-au orientat spre pieţe cu un apetit mai mare.

De exemplu, MKB Romexterra Leasing a vândut luna trecută pentru 2,5 milioane de euro 60 de camioane cu remorci ataşate în Olanda, iar, în viitor, ar putea să comercializeze bunuri recuperate şi în Orientul Mijlociu şi America de Sud. Compania mai are în stoc încă 300 de autovehicule recuperate, în valoare de şapte milioane de euro.

„Sperăm ca cel puţin 70% din cele 300 de autovehicule să fie reintroduse în cadrul unor contracte de leasing", a declarat recent Cornel Coca-Constantinescu, preşedintele societăţii. Şi Raiffeisen Leasing a vândut cea mai mare parte a bunurilor recuperate pe pieţele externe.

Multe dintre cele 500 de autovehicule vândute până la finele lunii octombrie şi-au găsit cumpărători în Albania, Franţa, Germania şi Ungaria. Compania mai are scoase la vânzare pe site-ul propriu aproape 100 de bunuri, cele mai multe fiind vehicule comerciale.

Piaţa de leasing, cădere cu 74%

Piaţa de leasing va scădea în 2009 cu 74% faţă de nivelul din anul precedent, la o valoare a bunurilor finanţate de 1,25 miliarde de euro, după ce în primele nouă luni ajunsese la 1,07 miliarde de euro, potrivit ALB. Pentru 2010, jucătorii din piaţă estimează o stagnare la nivelul din anul precedent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite