Majorarea de capital de la SIF 3, suspendată în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de investiţii a declarat recurs împotriva sentinţei, apreciind-o drept ilegală Tribunalul Braşov a decis, ieri, suspendarea majorării de capital de la SIF Transilvania (SIF3).

Societatea de investiţii a declarat recurs împotriva sentinţei, apreciind-o drept ilegală

Tribunalul Braşov a decis, ieri, suspendarea majorării de capital de la SIF Transilvania (SIF3). Titlurile societăţii de investiţii au fost excluse de la tranzacţionare, iar indicele BET-FI a închis şedinţa cu o creştere de 3,41%.

Investitorii care au cumpărat titluri SIF Transilvania numai pentru a primi acţiuni gratuite în cadrul majorării de capital social trec, în aceste zile, printr-o perioadă nu tocmai liniştită. Cei care au vândut acţiunile imediat după depăşirea datei până la care deţinătorul unui titlu ar fi primit o acţiune gratuită (n.red. - 15 mai) aşteaptă decizia finală a Tribunalului Braşov.

Pierderi minime pentru cei care au păstrat acţiunile

Până când se va pronunţa asupra cererii de anulare a majorării de capital, formulată de societatea Cocor, Tribunalul Braşov a decis, ieri, suspendarea creşterii capitalului la SIF Transilvania. În condiţiile în care decizia finală şi irevocabilă a instanţei va da câştig de cauză companiei Cocor, investitorii care s-au grăbit să vândă nu-şi vor mai putea acoperi pierderea prin acţiunile gratuite promise. Mai mult, cei care au luat în calcul această posibilitate au încercat să recupereze în ultimele şedinţe, determinând şi creşterea artificială înregistrată de cursul acţiunilor SIF3.

Emil Ogică, vicepreşedintele KTD Invest, explică însă că, "în condiţiile anulării majorării de capital, pierderile pe portofolii vor fi mici pentru cei care au cumpărat înainte de data de înregistrare şi nu au renunţat la acţiuni".

În opinia analistului, preţul ar trebui să se ajusteze luând în calcul valoarea de piaţă din momentul informării referitoare la propunerea de majorare şi creşterile pe care celelalte acţiuni SIF le-au înregistrat din momentul respectiv (n.red. - 27 aprilie). "Logic ar fi să dăm la o parte şi creşterile resimţite din momentul în care s-a aflat în piaţă despre propunerea de majorare a capitalului social, şi apoi să corectăm acest preţ cu evoluţiile celorlalte SIF-uri", explică Ogică.

Adoptarea, în AGA din 27 aprilie, a hotărârii privind dublarea capitalului social, la 109,2 milioane de lei, prin încorporarea rezervelor constituite din profitul aferent anului 2006 şi anilor precedenţi, a impulsionat tot segmentul societăţilor de investiţii. Astfel, faţă de cotaţiile la care se tranzacţionau în data de 26 aprilie, acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) au crescut cu 20,4%, cele ale SIF Moldova (SIF2) - cu 14,8%, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) - cu 19,1%. Cea mai mare urcare, cu peste 44%, a revenit în acest interval titlurilor SIF Muntenia (SIF4). Cocor Bucureşti a solicitat, la 24 mai, Tribunalului Braşov, să anuleze hotărârea AGA, argumentând că operaţiunea trebuia să se realizeze prin ofertă publică de acţiuni, pe baza unui prospect aprobat de CNVM. Compania susţine că la AGA au participat acţionari reprezentând doar 35,06% din capitalul social, în timp ce statutul societăţii prevede prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin trei sferturi din capital. De asemenea, hotărârile pot fi adoptate de acţionarii care deţin cel puţin jumătate din acţiuni.

Reprezentanţii Cocor mai susţin că Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a aprobat majorarea capitalului social prin utilizarea rezervelor constituite din profitul aferent anului 2006, înainte de întrunirea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor care să discute modalitatea de repartizare a profitului aferent anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite