Leul românesc continuă să se aprecieze în ritm cu celelalte valute din regiune
0Analiştii spun că procesul de convergenţă la Uniunea Europeană va atrage în continuare fonduri străine În ciuda deciziei Băncii Naţionale de a reduce dobânda de politică monetară,
Analiştii spun că procesul de convergenţă la Uniunea Europeană va atrage în continuare fonduri străine
În ciuda deciziei Băncii Naţionale de a reduce dobânda de politică monetară, unul dintre scopuri fiind temperarea ritmului de apreciere a monedei naţionale, leul a continuat să câştige teren, comparativ cu euro. Mai mult, perspectivele pentru perioada următoare indică o posibilă menţinere a tendinţei de apreciere a monedei naţionale.
Cursul de schimb al monedei naţionale a ajuns, din nou, la un nivel minim ce nu a mai fost înregistrat în ultimii patru ani şi jumătate. Ieri, Banca Naţională a raportat o rată de referinţă de 3,3373 lei/euro, cel mai scăzut curs din acest an. Iar nivelul nu a mai fost înregistrat din luna noiembrie 2002.
Mai mult, comparativ cu sfârşitul anului trecut, moneda naţională s-a apreciat în faţa euro cu circa 1,3 procente. Iar faţă de aprilie 2006, leul s-a întărit cu circa cinci procente. Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, ne-a declarat că această evoluţie arată motivele pentru care oficialii Băncii Naţionale sunt îngrijoraţi de ritmul aprecierii şi au decis scăderea dobânzii de politică monetară cu 1,25 puncte procentuale în mai puţin de două luni. "Dar fondurile străine continuă să fie atrase de condiţiile din ţara noastră", adaugă Cabat.
Mitul influenţei dobânzii BNR asupra cursului de schimb
Pe de altă parte, Radu Crăciun, analistul-şef al ABN Amro Bank, consideră că impactul dobânzii de politică monetară asupra cursului de schimb este un mit care continuă să fie întreţinut. "Dobânda BNR nu mai are un rol major în deciziile fondurilor străine de intrare sau ieşire din România. Iar ceea ce s-a întâmplat de la începutul anului dovedeşte acest lucru. Cursul rămâne neutru la scăderile de dobândă", precizează Radu Crăciun. Spre exemplu, înainte de ultima scădere a ratei de politică monetară, cursul de schimb era de aproximativ 3,35 lei/euro, aprecierea din ultimele 10 zile a fost de aproape un procent. Principalul motiv al acestei evoluţii ţine de faptul că, în ţara noastră, nu mai sunt multe fonduri străine care să ţină cont de deciziile Băncii Naţionale privind rata de politică monetară. "În schimb, în ţară sunt fonduri care investesc pe un orizont de timp de 12-24 luni şi mizează pe procesul de convergenţă, pe continuarea tendinţei de întărire a monedei naţionale sau pe scăderea dobânzilor la instrumentele financiare cu venit fix", explică analistul-şef al ABN Amro Bank.
Evoluţia din aprilie 2006, scenariu posibil şi pentru 2007
În luna aprilie a anului trecut, analiştii economici spuneau că eficacitatea dobânzii de politică monetară nu îşi dovedise eficienţa la încetinirea ritmului de creştere a creditării. De aceea, Banca Naţională urma să mizeze pe măsurile administrative de restricţionare a creditului. Şi, chiar încă din acea perioadă, cei mai mulţi analişti susţineau că tendinţa de apreciere a monedei naţionale nu va fi influenţată de modificările dobânzii de politică monetară. Numai în aprilie 2006, leul s-a apreciat cu puţin peste un procent.
Radu Crăciun consideră că, în perioada următoare, tendinţa de apreciere a monedei naţionale va continua, dar cu unele posibile întreruperi. "Experienţa a dovedit că va conta şi contextul regional", spune Crăciun. Spre exemplu, ştirile privind reevaluarea coroanei ceheşti sau îmbunătăţirea ratingului Poloniei au condus la aprecieri ale aproape tuturor valutelor din regiunea Europei Centrale şi de Est. "Pe de altă parte, alte evenimente ar putea defavoriza moneda naţională", adaugă analistul-şef al ABN Amro. Astfel, în funcţie de toleranţa la risc a investitorilor, escaladarea conflictului din Ucraina sau situaţia politică din ţara noastră ar putea conduce la o depreciere a leului.
Dolarul a ajuns la nivelul din noiembrie 2000
Banca centrală a afişat, ieri, un curs de 2,4992 lei/dolar, respectiv o apreciere cu 0,14% a leului faţă de nivelul din ziua precedentă. Iar întărirea monedei naţionale a dus cotaţia leu/dolar la un nivel ce nu a mai fost atins din noiembrie 2000. Motivul ţine de evoluţiile internaţionale. Chiar dacă piaţa valutară românească nu tranzacţionează direct moneda americană, BNR calculează raportul leu/dolar în funcţie de cursul euro/dolar. Ieri, moneda americană s-a depreciat de la 1,3317 până la 1,3374 dolari/euro.