Leul, răpus de criza financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un euro este cotat astăzi la 3,8720 lei, nivelul maxim al ultimilor trei ani şi zece luni. Turbulenţele de pe pieţele externe au continuat să erodeze puterea monedei naţionale. Leul a pierdut săptămâna trecută 18,92 bani în raport cu euro.

Retragerea investitorilor de pe pieţele emergente pentru a intra pe dolar şi riscul asociat unor derapaje fiscale grave au dus leul la un minimum al ultimilor trei ani şi zece luni. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi un curs de referinţă de 3,8720 lei/euro, nivel nemaiatins de pe 7 ianuarie 2005, când un euro a fost cotat la 3,8830 lei.

Mai mult, pe piaţa interbancară euro a depăşit, pe finalul şedinţei de vineri, pragul de 3,9 lei, în aşteptarea celui de-al doilea vot al camerei reprezentanţilor din SUA pentru planul de salvare a sistemului financiar.

Deprecierea agresivă a leului, peste cea a valutelor emergente din regiune, i-a luat prin surprindere şi pe analiştii care se aşteptau la o intervenţie a băncii centrale la o trecere a monedei europene peste 3,85 lei. “Dacă BNR nu intervine pentru a proteja leul la un nivel de 3,85 lei/euro, nu excludem o depreciere până la 4 lei/euro sau chiar peste acest nivel”, consideră Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank.

Francul elveţian a urmat aceeaşi tendinţă, cursul oficial pentru astăzi ajungând la 2,4673 lei/franc elveţian, mai ridicat cu 14,95 bani faţă de cel de acum o săptămână. În ceea ce priveşte moneda americană, BNR a cotat pentru astăzi dolarul la 2,7912 lei, mai scump cu 20,28 bani decât la începutul săptămânii trecute.

Rate şi chirii mai mari

În condiţiile în care leul devine tot mai slab de la o zi la alta, românii care au de plătit rate pentru creditele în valută sau au de achitat chirii sunt tot mai afectaţi. Ei trebuie să scoată tot mai mulţi bani din buzunar pentru a cumpăra moneda europeană. În aceeaşi situaţie se află şi cei care au contractat împrumuturi în franci elveţieni sau dolari.

Românii care au mizat pe leu au ocolit astfel riscul deprecierii monedei naţionale. De altfel, casele de schimb vindeau vineri euro la peste 3,9 lei. Pe de altă parte, avantajaţi sunt în această situaţie cei care îşi primesc salariile în euro.

BNR nu exclude continuarea deprecierii

Criza financiară s-ar putea face resimţită pe piaţa autohtonă printr-o volatilitate (amplitudinea variaţiilor) mai ridicată a cursului valutar, dar şi prin eventuala repatriere a capitalurilor, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. În plus, acesta a adăugat că leul ar putea pierde teren în raport cu euro în cazul unei scăderi a competitivităţii româneşti, ca urmare a creşterii mai rapide a salariilor decât a productivităţii.

O competivitate mai scăzută ar duce la deteriorarea balanţei comerciale (importurile depăşesc exporturile) şi, în final, la deprecierea leului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite