Leul în picaj scumpeşte viaţa românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un curs mai slab înseamnă rate mai mari la bănci, facturi usturătoare şi chirii în creştere. Cursul oficial de schimb se apropie vertiginos de pragul de 3,8 lei/euro. Deprecierea monedei naţionale creşte cheltuielile românilor cu plata ratelor la bănci, a chiriilor şi a facturilor.

Leul a atins, ieri, un nou minim al ultimelor şapte luni. Cursul oficial anunţat de BNR pentru astăzi este de 3,7603 lei/euro, în creştere cu 2,5 bani faţă de referinţa anterioară.

Practic, de la începutul acestei săptămâni, moneda naţională s-a depreciat cu 2,1% faţă de euro. Iar dacă în urmă cu un an românul plătea 3,3524 lei pe un euro, astăzi, el plăteşte cu 12,17% mai mult.

Creşte preţul produselor importate

Deprecierea monedei naţionale se resimte în primul rând la plata facturilor calculate la cursul leu/euro. Concret, în această situaţie, sunt afectaţi cei care au de plătit rate la creditele în valută. Scumpirea euro i-ar putea aduce pe mulţi în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele lunare.

În momentul de faţă, aproximativ cinci milioane de români şi peste 1,5 milioane de firme au contractate credite în euro. “Românii sunt îndatoraţi destul de puternic, în special pe valută, ceea ce ar putea duce la imposibilitatea unora de a-şi rambursa creditele”, atrage atenţia Nicolaie Chidesciuc, economist-şef la ING Bank.

De asemenea, slăbirea monedei naţionale se va resimţi în buzunarul românului şi la plata facturilor telefonice a căror valoare se stabileşte în funcţie de cursul oficial. Şi chiriaşii vor plăti mai mult proprietarilor care le percep plata în euro.
Indirect, tot către consumator va fi transferată de la comerciant şi scumpirea produselor din import. Mai exact, un leu mai slab induce o creştere a costului cu importul pe care agentul economic trebuie să îl suporte, iar pentru a diminua din pierdere, transferă o parte din scumpire în preţul final plătit de consumator. 

Euro ar putea atinge 3,85 lei

Deprecierea din ultima perioadă a luat prin surprindere şi analiştii din piaţa bancară. “Creşterea cursului de schimb până la acest nivel mă surprinde, chiar şi într-un context internaţional nefavorabil cum este cel actual”, spune analistul Radu Crăciun. Pe parcursul şedinţei interbancare de ieri, cur­sul a trecut lejer de pragul de 3,8 lei/euro, consemnând una dintre cele mai accentuate deprecieri ale valutelor de pe pieţele emergente.

Nici pentru sfârşitul de an analiştii nu  au prognoze optimiste şi mizează pe intervenţia BNR pentru temperarea deprecierii.
Nicolae Chidesciuc vede un curs de 3,75 lei/euro la finele acestui an. “Nu excludem un curs de 3,85 lei/euro până la finele anului sau chiar în primul semestru al anului viitor. Totuşi, nu credem că euro va depăşi acest prag, având în vedere că ne aşteptăm la o intervenţie a BNR”, adaugă economistul-şef al ING Bank. 

La rândul său, Radu Crăciun se aşteaptă ca leul să nu rămână pentru foarte mult timp la acest nivel, deşi, pe termen scurt, leul s-ar mai putea deprecia faţă de euro.

“Spre sfârşitul anului, mă aştept la o revenire a cursului cu 7-10 bani sub nivelul actual, în condiţiile calmării pieţelor externe. În cazul unei deprecieri speculative a leului, este de aşteptat ca banca centrală să intervină, pentru ca ţinta de inflaţie să nu devină utopică”, spune analistul Interamerican.

Accize mai mari cu 11,73%

Nici accizele (taxe de consum datorate bugetului de stat pentru anumite produse) nu au trecut hopul deprecierii leului. Cursul la care se calculează nivelul accizelor în 2009, anunţat de BCE pentru 1 octombrie 2008, este de 3,7364 lei/euro, mai mare cu aproape 12% faţă de cel de anul trecut. Pentru carburanţi, alcool şi ţigări, românii vor plăti un preţ mai mare pe fondul deprecierii agresive a leului.

PERICOL

Având în vedere ponderea mare a creditelor în valută contractate de români (55% din totalul împrumuturilor accesate), un leu tot mai slab ar putea determina creşterea numărului de restanţieri.În momentul de faţă, aproximativ cinci milioane de români au contractat credite în euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite