Leul încheie slăbit un an cu minime istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contextul internaţional şi dezechilibrele macroenomice de pe piaţa autohtonă au dus cursul de schimb leu/euro la niveluri înregistrate în urmă cu patru ani. Un euro este mai scump cu aproape 37 de bani faţă de cât era la începutul lui 2008. Perspectivele nu sunt optimiste şi anunţă un curs de peste 4 lei/euro.

Analiştii estimau la începutul lui 2008 o depreciere însemnată a cursului de schimb în prima jumătate a anului, urmată de o întărire de până la 3,3 lei/euro în ultimele luni. Dar nu a fost aşa. Deprecierea s-a acutizat în a doua jumătate a anului, pe fondul sensibilităţii cursului la turbulenţele de pe pieţele internaţionale. „Dacă climatul intern a fost mai uşor de previzionat, situaţia de pe piaţa internaţională a adus o serie de surprize“, spune Lucian Anghel, economist-şef  în cadrul BCR.

Un euro, care costa 3,5971 lei la începutul lui 2008, s-a scumpit cu 10,2% şi a ajuns la un nivel de 3,9649 lei la final de an. În decursul lui 2008, raportul de schimb a variat între un minimum de 3,4719 lei/euro, atins la începutul lunii august, şi un maximum al ultimilor patru ani, de 3,9649 lei/euro, înregistrat chiar în ajunul Crăciunului.

Totuşi, în ceea ce priveşte volatilitatea înregistrată de cursul valutar, aceasta a fost mai redusă decât în 2007. „Cursul de schimb a fost mai stabil decât în anul anterior, în contextul în care mediul internaţional a fost unul mai dur“, apreciază Anghel.

Sensibil la evoluţiile externe

Evoluţia cursului valutar a fost strâns legată de ceea ce s-a întâmplat pe pieţele internaţionale şi fiecare veste de peste hotare a fost în măsură să o influenţeze. În plus, sentimentul investitorilor străini faţă de România, ca piaţă emergentă care presupune anumite riscuri, au slăbit leul tot mai mult.

„Contextul internaţional şi aversiunea faţă de risc, alături de condiţiile macronomice interne, în special deficitul de cont curent, au fost principalii factori care au dus la deprecierea cursului de schimb“, consideră economistul-şef al BCR. Analiştii estimează că nivelul deficitului de cont curent va ajunge în 2008 la aproximativ 14%  din PIB şi că se va reduce în 2009.

Creditele, mai greu de plătit

Slăbirea leului a fost cel mai acut resimţită de românii care au de rambursat credite în euro. Pe lângă creşterea dobânzilor la împrumuturi, deprecierea cursului valutar a făcut ca tot mai mulţi români să nu-şi mai poată achita ratele la bancă. Astfel se explică faptul că restanţele la împrumuturile contractate în monedă europeană s-au triplat în intervalul octombrie 2007 - octombrie 2008, ajungând la un nivel de 222,7 milioane de euro. De asemenea, un leu mai slab se resimte şi în preţurile de la raft.

Tot mai multe produse sunt aduse în ţară de peste hotare, iar comercianţii se văd nevoiţi să transfere costul deprecierii asupra consumatorului. În plus, deprecierea cursului se va reflecta şi la nivelul accizelor care vor fi calculate în următorul an la un curs de 3,7364 lei/euro. În 2008, calculul accizelor datorate bugetului de stat s-a făcut la un raport de schimb de 3,3441 lei/euro. Leul a pierdut teren şi în raport cu francul elveţian şi dolarul, depreciîndu-se cu 17,5%, respectiv 15%. După surprizele pe care le-a creat contextul internaţional cursului de schimb, analiştii se feresc să mai facă estimări pentru perioada următoare.

Provocări în 2009

Cei mai mulţi văd, totuşi, o depreciere de chiar până la 4,2 lei/euro în primul trimestru al lui 2009, urmând o perioadă de stabilitate. „Evoluţia cursului va depinde foarte mult de modul în care noul guvern va comunica cu banca centrală pentru reducerea unor dezechilibre“, spune  Anghel. În plus, acesta estimează un curs mediu de 4 lei/euro în următorul an. Cea mai mare provocare pentru curs în următorul an este reducerea deficitului de cont curent. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite