Leul continuă să se deprecieze şi în decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii spun că banii căpşunarilor şi plăţile către trezorerie vor întări moneda naţională, până la sfârşitul anului După câteva şedinţe consecutive de depreciere,

Analiştii spun că banii căpşunarilor şi plăţile către trezorerie vor întări moneda naţională, până la sfârşitul anului

După câteva şedinţe consecutive de depreciere, analiştii pieţei valutare autohtone consideră că există toate premisele pentru o revenire a monedei naţionale. Creşterea leului va fi posibilă prin "decuplarea" temporară a pieţei româneşti de celelalte pieţe emergente.

Cursul de referinţă afişat, ieri, de Banca Naţională reflectă o nouă depreciere a leului în raport cu euro. La un curs oficial, de 3,5584 leu/euro, moneda naţională pierde teren în faţa monedei europene. Astfel, faţă de cursul afişat pe 3 decembrie, euro a câştigat 0,0506 lei, apreciindu-se cu 1,44%.

În ciuda evoluţiei cursului de schimb, analiştii sunt de părere că semnalul de apreciere al monedei naţionale a fost dat deja. În opinia lui Cătălin Măciuca, dealer Romexterra Bank, "toată lumea se aşteaptă la o apreciere spre final de an.

Pe piaţa interbancară, tendinţa este deja evidentă şi se va vedea şi în zilele următoare". Dealerul a subliniat faptul că evoluţia din ultima perioadă a cursului de schimb este strâns legată de cea a altor valute emergente. "S-a observat o corelaţie aproape perfectă între deprecierea unor valute emergente, ca zlotul polonez şi leul. La fel ca şi în România, speculatorii au început să se retragă de pe pieţele emergente, preferând dolarul american, în detrimentul valutelor din ţările respective".

Tendinţa este foarte bine reflectată de aprecierea puternică a monedei americane în raport cu leul. Dacă vineri cursul era de 2,4386 leu/dolari, ieri, dolarul câştigase puternic teren. Astfel, cursul afişat de BNR a fost de 2,4789, cu 0,0403 lei mai mult faţă de şedinţa precedentă. Dealerul Romexterra crede că asistăm la o revenire a sentimentului pro-dolar şi că moneda americană ar putea deveni pe viitor o monedă de refugiu.

Cătălin Măciucă spune că leul se va aprecia în perioada următoare, indiferent de evoluţia celorlalte monede emergente: "Să nu uităm că data de 21 decembrie este ultima zi în care se mai pot face plăţi către Trezoreria statului. Sunt sigur că multe firme vor începe să vândă valută pentru a-şi putea achita datoriile şi atunci cursul va scădea.

Trebuie să avem însă în vedere şi faptul că BNR a sterilizat un volum important de lichiditate de pe piaţă". Banca Naţională a atras, ieri, 5,737 miliarde de lei, echivalentul a 1,6 miliarde de euro de pe piaţa interbancară, sterilizând astfel excesul de lichiditate.

Unde sunt banii căpşunarilor?

În ceea ce priveşte influenţa muncitorilor străini asupra cursului de schimb, părerile analiştilor sunt împărţite. Aurelian Mihăilescu, dealer şef al Raiffeisen Bank, consideră că sezonalitatea este un factor destul de important.

"Vom vedea o uşoară apreciere a monedei naţionale în următoarele 1-2 săptămâni, ca urmare a cererii mai mari pentru lei specifică sărbătorilor de iarnă. Nu cred că ar trebui să ne bucurăm însă prea mult. Nu înseamnă că leul va continua să se aprecieze şi mai departe".

La finalul şedinţei interbancare, tendinţa de apreciere a leului faţă de cursul afişat de BNR era evidentă, cursul fluctuând în jurul valorii de 3,5535-3,5537 leu/euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite