Lecţiile anului 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieftinirea acţiunilor fără un fundament raţional a dat peste cap experienţa acumulată de brokeri şi investitori pe piaţa românească de capital. 2008 a demonstrat fragilitatea bursei de la Bucureşti. După ani buni de creşteri susţinute, investitorii au simţit pe propria piele ce înseamnă cu adevărat noţiunea de risc.

În cele 250 de şedinţe câte a numărat anul 2008, capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut peste 46%, adică nu mai puţin de 12,9 miliarde de euro. Au fost transferate acţiuni în valoare de 1,89 miliarde de euro, faţă de 4,15 miliarde de euro în 2007, deşi numărul emitenţilor pe piaţa principală a crescut cu nouă companii.

Statutul de piaţă emergentă a făcut, însă, ca bursa românească să încaseze din plin efectele climatului financiar internaţional nefavorabil, în ciuda creşterilor-record din economie. Astfel se face că în anul bursier care tocmai s-a încheiat, piaţa a scăzut, în medie, cu peste 70%, în timp ce acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au devenit, din vedetele creşterilor bursiere, cele mai afectate de scăderi, cu o depreciere medie de 84,05%.

Locul patru în topul scăderilor regionale

Ce au avut de învăţat investitorii din experienţa unui an atât de dificil pentru piaţa românească de capital? În primul rând, noţiunea de risc. „În perioadele bune, când piaţa se înscrie pe un prelungit trend de creştere, riscul este perceput mai mult ca un termen abstract. Anul 2008 a avut, din păcate, meritul de a fi relevat pregnant, ceea ce produce materializarea riscului şi modul în care aşteptările investitorilor sunt modelate de astfel de evenimente”, explică Alin Brendea, vicepreşedintele Prime Transaction.

În al doilea rând, anul 2008 a arătat fragilitatea unei pieţe financiare insuficient dezvoltate şi care se bazează prea mult pe investitorii instituţionali străini. „Piaţa românească este pe un loc fruntaş în topul scăderilor, în ciuda unei situaţii economice care încă nu a ajuns la stadiul de a justifica derapajul pieţei bursiere”, adaugă Brendea.

Într-un top al scăderilor indicilor reprezentativi pentru pieţele din Centrul şi Estul Europei, BVB se plasează pe locul patru, după bursele din Sofia, Kiev şi Vilnius. Scăderi mai „modeste”, de sub 60% în 2008, au fost înregistrate de bursa din Praga (-54,72% pentru indicele PX), de cea din Budapesta (-51,97% pentru indicele BUX) şi de piaţa din Varşovia (-51,75% pentru indicele WIG).

Puţine perspective optimiste imediate

În acelaşi timp, 2008 marchează încheierea unui ciclu bursier. Analiştii spun că scăderea a creat şansa unor noi oportunităţi nemaiîntâlnite în ultimii ani. „Ciclicitatea pieţei bursiere pe care anul 2008 a subliniat-o ar trebui, paradoxal, să fie un argument pentru a privi piaţa bursieră în acest moment ca pe un loc al unor viitoare investiţii de succes”, spune Alin Brendea.

Pe de altă parte, aşteptările mediului de afaceri sunt tot mai pesimiste în ceea ce priveşte exerciţiul financiar 2009, iar acest fapt nu lasă loc de prea mult optimism pentru piaţa de capital.

„Ca atare, în cazul în care se adevereşte că principalele companii nu vor trece rezonabil peste 2009, este de aşteptat o nouă ajustare generalizată a preţurilor”, este de părere Mihai Căruntu, şeful departamentului cercetare piaţă de capital în cadrul BCR.

Foarte important pentru ceea ce va însemna anul financiar 2009 va fi managementul noului Guvern, care va influenţa sensibil parcursul economiei prin măsurile luate în primul trimestru, subliniază Căruntu. Brokerii cred, totuşi, că bursa va anticipa posibila redresarea economiei mondiale din 2010.

Creşteri, din al doilea semestru

„Din a doua jumătate a lui 2009, este raţional să credem că BVB va da un semnal pozitiv. În prima parte a anului evoluţiile vor fi tulburi, nu neapărat foarte proaste, dar  în niciun caz pozitive”, apreciază Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. La rândul său, Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul Estinvest Focşani, consideră că un posibil reviriment va avea loc după primul trimestru din acest an, care va fi unul hotărâtor.

Un scenariu pesimist pentru anul bursier 2009 s-ar traduce, în opinia brokerilor, nu atât în diminuarea cotaţiilor, cât în scăderea lichidităţii. „În aceste condiţii, investitorii se vor orienta tot mai mult către depozite şi obligaţiuni”, spune Marcel Murgoci.

Scăderi înregistrate de indicii bursieri din Europa Centrală şi de Est în 2008

Indice                                      Bursă                              Variaţie

SOFIX                                        Sofia                             -79,71%
PFTS                                         Kiev                               -74,33%
NSEL                                       Vilnius                             -71,34%
BET                                         Bucureşti                         -70,47%
SBI20                                       Ljubljana                          -69,61%

image

Dacă 2008 a adus o scădere catastrofală a cotaţiilor bursiere, 2009 ar putea consacra o dinamică «la nivel de avarie» a pieţei româneşti

image
image


Alin Brendea, analist

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite