Isărescu anunţă credite mai mici în valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frânarea după accelerare „s-ar putea lăsa cu capete sparte“, avertizează şeful Băncii Naţionale. Creşterea dobânzilor a „omorât“ creditele în franci elveţieni, iar următoarele împrumuturi cu probleme ar putea să fie cele în valută, anticipează Mugur Isărescu.

Dobânzile pieţei monetare, la care băncile se împrumută între ele, au atins cote maxime în ultimele zile de tranzacţionare. În acest context, creditele acordate populaţiei în monede exotice (mai ales în franci elveţieni) au fost suspendate, iar guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, întrevede şi o reducere până la jumătate în cazul împrumuturilor în valutele clasice.

“Primul defunct al acestei pieţe este creditul în franci elveţieni, iar următorul care nu se va simţi bine este creditul în valută”, a spus ieri şeful BNR.

Gata cu cifrele şi creşterile mari!

“De la o accelerare rapidă spre o frânare, lucrurile nu se fac uşor. Diferenţa este doar de apăsare a pedalei, însă se poate lăsa cu capete sparte. Ne-am obişnuit cu o creştere economică mare şi cu o creştere ridicată a creditării, dar trebuie să ne iasă din cap cifrele mari”, a mai spus şeful BNR.

El a explicat că băncile “riscă să-şi piardă clienţii dacă se vor grăbi să le transfere toate majorările dobânzilor la credite”, din cauza problemelor de lichiditate cu care se confruntă acum pe piaţa interbancară naţională şi internaţională.

Guvernatorul BNR a mai adăugat că unele bănci s-au văzut nevoite să nu mai ofere împrumuturi săptămâna trecută, oprindu-şi temporar creditarea, dar a explicat că motivul constă în incertitudinea din piaţa internă şi internaţională, nu în faptul că normele de creditare ale băncilor s-ar afla în curs de aprobare la BNR.

Ritmul împrumutării se va înjumătăţi

Creditarea populaţiei este estimată să ajungă de la un ritm anual de majorare de 110% la 50%. În opinia şefului BNR, “o reducere a vitezei de creştere a creditării este lucrul cel mai normal care se poate întâmpla României şi ar fi bine să scadă cât mai rapid creditarea pentru consum”. De asemenea, Isărescu anticipează şi o “migrare a creditelor”, în condiţiile în care “dobânzile se vor calma”.

Leul a scăpat de atacurile speculative

Operaţiunile speculative au indus o cerere masivă de lichidităţi în piaţa monetară, dar “acest atac asupra leului a eşuat”, a declarat Mugur Isărescu. El sugerează bancherilor să nu-şi sperie clienţii, spunându-le că aceasta ar fi dobânda de creditare pe care trebuie să o plătească”, având în vedere că situaţiile create în piaţă sunt strict conjuncturale, nu vor dura prea mult. “Unele bănci şi-au satisfăcut nevoia de lichidităţi”, a spus Isărescu, dând asigurări că dobânzile vor continua să scadă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite