Investitorii străini se tem de datoriile publice ale Europei de Est- Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de azi scrie despre investitorii străini care se tem de datoriile publice ale Europei de Est, băncile care oferă SIF-urilor un randament mai bun decât statul sau despre proprietarii români de mall-uri care deţin 25% din suprafaţa închiriabilă a centrelor de cumpărături la nivel naţional. Printre alte subiecte, România este pe penultimul loc în lume şi în Europa la fiscalitate, iar BNR face prima curăţenie, picâ

Investitorii străini se tem de datoriile publice ale Europei de Est. Randamentele pieţelor bursiere şi valutare au atins 50% în acest an în zona Europei de Est, dar aceasta îşi poate pierde poziţia de principală ţintă de investiţii a continentului, din cauza nivelului ridicat al datoriilor statelor, scrie Bursa.

Băncile oferă SIF-urilor un randament mai bun decât statul. Societăţile de investiţii financiare (SIF) preferă să-şi plaseze resursele în depozite bancare, şi nu în titluri de stat, pentru că acestea din urmă oferă randamente mai mici decât băncile, potrivit reprezentanţilor celor cinci SIF-uri, scrie Standard Money.

Proprietarii români de mall-uri deţin 25% din suprafaţa închiriabilă a centrelor de cumpărături la nivel naţional
. Paisprezece din cele mai cunoscute mall-uri din România sunt deţinute integral sau au în rândul acţionarilor cetăţeni români. Împreună, ei deţin aproximativ 480.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, adică aproape 25% din totalul centrelor comerciale din ţară, scrie Money.

Penultimii în lume şi în Europa la fiscalitate. România se clasează pe penultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte uşurinţa plăţii impozitelor şi taxelor şi pe poziţia 149 din 183 de economii analizate la nivel global după acelaşi indicator, potrivit unui studiu al PriceWaterhouseCoopers (PwC) şi Banca Mondială. "România stă mai bine decât media europeană în ceea ce priveşte numărul de ore necesare pentru îndeplinirea cerinţelor legislaţiei fiscale, 202 ore anual, faţă de media europeană de 232 de ore. Din păcate însă, acest lucru este contrabalansat de numărul foarte mare de plăţi pe care trebuie să le facă o companie medie pe parcursul unui an, nu mai puţin de 113, din care cea mai mare parte contribuţii sociale, ceea ce clasează România din această perspectivă pe locul 182 din 183 de economii analizate", a afirmat Peter de Ruiter, Partner, Tax and Legal Services Leader, PricewaterhouseCoopers România, scrie Curierul Naţional.

BNR face prima curăţenie, picând 44 de directori din bănci la examenul de autorizare pe funcţie. Nu mai puţin de 44 de directori de direcţii mari ale băncilor de pe piaţă - de la creditare până la managementul riscului - au picat examenul de autorizare pe funcţie de la BNR, impus de noua legislaţie privind instituţiile de credit, scrie Ziarul Financiar.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite