Investitorii mizează doar pe aur şi grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în decembrie, doar grâul şi aurul se vor scumpi, valutele vor stagna, iar argintul se va ieftini.

În contractele internaţionale tip „futures", investitorii anticipează scumpirea aurului şi a grâului (concomitent cu ieftinirea porumbului), stagnarea preţului ţiţeiului şi o uşoară ieftinire a argintului. În România, cursul euro şi al dolarului va fi stabil, reiese din cotaţiile afişate de Bursa din Sibiu.

Pe aceste pieţe, numite generic „futures", comercianţii îşi negociază preţurile din momentul unei scadenţe viitoare, astfel încât la data livrării să fie protejaţi de riscurile inerente tranzacţiilor de lungă durată. Spre exemplu, partenerii stabilesc un curs pentru o anumită valută la o dată prestabilită din anul următor, urmând ca în acea zi (scadenţă) să se facă plata indiferent de cursul la care s-a ajuns efectiv în acel moment.



În cazul euro, pe piaţa futures a Bursei Financiare Sibex de la Sibiu, avem o cotaţie de 4,37 lei la zi (în aprilie 2012) şi de 4,39 lei în septembrie 2012, în timp ce pentru scadenţa decembrie cotaţia revine la 4,37 lei. La fel, preţurile diverselor mărfuri cu o anumită importanţă au cotaţii anticipative care conturează cum vor evolua până la sfârşitul acestui an afacerile din acele sectoare de activitate.

Dobânzi real-pozitive de la bănci

Bursa de la Chicago are cotaţii futures pentru o categorie amplă de mărfuri, din care am ales, pentru exemplificare, aurul, argintul, petrolul, grâul şi porumbul. Dintre toate acestea, doar grâul şi aurul au o tendinţă evidentă de creştere a cotaţiilor cu scadenţa în decembrie 2012, în timp ce ţiţeiul ar putea avea preţuri relativ egale cu valorile actuale, iar la argint se observă chiar o tendinţă de scădere.

Şi economisirea de bani într-un depozit bancar este o investiţie ferită de risc, iar vestea bună este că dobânzile oferite acum depăşesc inflaţia prognozată. Media de peste 6% a dobânzilor acordate pentru depozitele în lei este real-pozitivă, adică valoarea depozitului constituit acum, corectată cu inflaţia pe următoarele 6-9 luni, va fi mai mare la scadenţa din decembrie. În plus, depozitul bancar este unul dintre cele mai sigure plasamente financiare.  

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite