Investitorii turci au mai multă încredere în România decât în alte ţări din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mulţi oameni de afaceri turci, România este o destinaţie pentru investiţii mult mai bună decât multe alte ţări din Uniunea Europeană, potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

“Suntem foarte optimişti în ceea ce priveşte potenţialul economiei româneşti şi suntem siguri că pentru investitorii turci, România este o destinaţie pentru investiţii mult mai bună decât multe alte ţări din Uniunea Europeană. Constant invităm investitorii turci să vină aici şi să aducă valoare adaugată la capacitatea de export a Romaniei”, a afirmat Omer Susli, preşedintele TIAD.

Tot pentru a întări colaborarea dintre mediul de afaceri turcesc şi cel românesc, reprezentanţii TIAD vor demara o serie de întâlniri periodice cu Radu Zaharia, Director general - Direcţia Generală Comerţ şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului, şi Mediului de Afaceri.

“Vrem să punem la punct o strategie puternică pentru a dezvolta relaţiile dintre România şi Turcia şi împreună sa ne extindem pe terţe pieţe. Printr-un parteneriat deschis, investitorii turci activi aici pot beneficia de toate avantajele de care se bucura orice companie cu capital românesc. Mai mult, companiile turceşti pot folosi acum, prin intermediul nostru toate pârghiile oferite de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea relaţiilor economice cu alte tari” a spus Radu Zaharia, director general al Direcţiei Generale Comerţ şi Relaţii Internaţionale.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) va crea împreună cu reprezentaţi ai Ambasadei Turciei în România şi ai Ministerului Afacerilor Externe un grup de lucru comun care să iniţieze proiecte de cooperare în vederea creşterii vizibilităţii comunităţii de afaceri turceşti în România şi pentru a intensifica schimburile economice dintre cele două ţări.

 Proiectele de cooperare vor fi incluse în Planul de Acţiuni al Parteneriatului Strategic dintre România şi Turcia, încheiat în decembrie 2011 la Ankara, de către Preşedinţii României şi Turciei. Prin parteneriatul strategic semnat de cele două ţări se doreşte extinderea schimburilor comerciale româno-turce la 10 miliarde de dolari pe an, aproape dublu faţă de nivelul la care se situează în prezent.

Declaraţia de parteneriat strategic, semnată de cei doi preşedinţi, vizează cooperarea bilaterală în mai multe domenii: politică externă, militar şi de securitate, economie, asigurarea energiei, protecţia mediului, justiţie şi afaceri interne.

La 30 septembrie 2011 erau înregistrate în România 12.388 societăţi comerciale cu capital turcesc. În 2010 companiile cu capital turcesc au înregistrat o cifră de afaceri totală de peste cinci miliarde de euro si au investit în economia românească peste două miliarde de euro.

Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi din cadrul statelor membre ale Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) şi al cincilealea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României. Totodată, Turcia este al patrulea partener la export şi al nouălea la import al României. La finele lunii noiembrie 2011, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a fost de 4,3 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite