Investitorii la BVB, constrânşi să găsească singuri acţionariatul companiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această situaţie va fi remediată odată cu lansarea noului site al bursei, spun oficialii operatorului de piaţă Investitorii care vor să tranzacţioneze on-line la Bursa de Valori

Această situaţie va fi remediată odată cu lansarea noului site al bursei, spun oficialii operatorului de piaţă

Investitorii care vor să tranzacţioneze on-line la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu pot găsi pe site-ul actual al operatorului de piaţă una dintre informaţiile importante care stau la baza deciziei de investire: structura acţionariatului emitenţilor. Mai mult, aceste informaţii nu sunt întotdeauna actualizate nici pe site-urile Societăţilor de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) care au dezvoltat platforme de tranzacţionare on-line.

Numai în cazul a cinci dintre societăţile listate (Petrom (SNP), Oil Terminal (OIL), Prodplast Bucureşti (PPL), Sinteza SA (STZ) şi Turism, hoteluri, restaurante Marea Neagră (EFO)), aceste informaţii sunt disponibile pe site-ul BVB. Prin urmare, cine vrea să evalueze pe cont propriu o companie listată trebuie să presteze o adevărată muncă de detectiv pentru a face rost de structura acţionariatului companiilor.

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani, susţine că structura acţionariatului este o informaţie destul e importantă pentru investitor. "Structura acţionariatului reprezintă unul dintre elementele primordiale pentru luarea unei decizii de investire", subliniază Murgoci. "Este o informaţie foarte utilă pentru un investitor, şi ar trebui să fie cât mai accesibilă", apreciază şi Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Acţionarii unei companii, contra cost de la Registrul Comerţului

La rândul său, Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, spune că 35% din clienţii casei de brokeraj tranzacţionează on-line. "Clienţii noştri primesc mai multe informaţii faţă de cele de pe site-ul Bursei de Valori, însă volumul de informaţie depinde de strategia fiecărei case de brokeraj", explică Paşol. O altă casă de brokeraj care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare on-line este SSIF Vanguard. Cristian Tudorescu, senior analist la Vanguard, spune că datele despre structura acţionariatului pot fi găsite fie la brokeri, fie la Registrul Comerţului. Spre exemplu, tarifele publicate pe site-ul Registrului arată faptul că informaţiile pentru identificarea unei companii (denumire, formă juridică, cod unic de înregistrare, număr de ordine în registrul comerţului, sediu social) au un tarif de trei lei, iar pentru structura acţionariatului preţul este de 0,85 lei. Iar pentru informaţii legate despre o persoană fizică sau o societate care este acţionar în mai multe companii, Registrul Comerţului solicită un preţ de trei lei plus 0,85 lei pentru fiecare informaţie distinctă extrasă.

Bursa de la Bucureşti creşte transparenţa odată cu noul site

Cei care aleg companiile tranzacţionate pe fosta bursă electronică Rasdaq găsesc pe site detaliile legate de acţionariat, cu toate că societăţile nu se supun aceloraşi condiţii de transparenţă. "Acest lucru se datorează faptului că decontarea/compensarea se realiza prin intermediul Societăţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare (SNCDD)", explică Marcel Murgoci. Oficialii BVB spun că, deşi nu este obligatoriu ca operatorul să furnizeze aceste informaţii, noul site va include şi structura acţionariatului, în măsura în care Depozitarul Central o va pune la dispoziţie. Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat că aceste informaţii se găsesc la Registratar, iar Bursa se ocupă numai de tranzacţionare. "Pe site-ul Bursei de Valori se raportează numai acţionarii semnificativi, care sunt obligaţi să facă această raportare. Pe noul site, însă, ne propunem să oferim o informaţie mai bogată, în ideea unui spor de transparenţă", conchide Septimiu Stoica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite