Investitor, caut proprietar de teren în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asocierea dintre dezvoltatori şi posesorii de parcele situate în centrul Capitalei, o nouă tendinţă în dezvoltarea afacerilor imobiliare. Bucureştenii care deţin terenuri în zone centrale,

Asocierea dintre dezvoltatori şi posesorii de parcele situate în centrul Capitalei, o nouă tendinţă în dezvoltarea afacerilor imobiliare.

Bucureştenii care deţin terenuri în zone centrale, pretabile unor dezvoltări imobiliare de mărime medie, se lasă tot mai greu convinşi să-şi vândă proprietatea.

Mai nou, posesorii unor parcele mai mari de 1.000 de metri pătraţi preferă varianta asocierii cu dezvoltatorii şi împărţirea profitului la finalizarea construcţiei. Analiştii vorbesc chiar de conturarea unei tendinţe în acest sens pe piaţa imobiliară.

Companiile de nivel mediu şi mic care nu-şi pot permite să susţină financiar atât achiziţia terenului, cât şi construcţia propriu-zisă sunt cele mai interesate de acest tip de asociere. Călin Clinciu, director de comunicare al agenţiei Euroest, a declarat pentru "Adevărul" că nu se poate vorbi de un fenomen, dar că tendinţa există, mai ales în rândul investitorilor de nivel mediu.


"Acest tip de asociere este preferat mai ales de cei care doresc să construiască unul-două blocuri, nu de marii dezvoltatori de pe piaţă. Pentru aceştia din urmă e greu să ajungă la un numitor comun cu proprietarul", spune Clinciu.


Cota din profit, în funcţie de valoarea terenului

Procentul din afacere al fiecărui partener reiese din raportul dintre valoarea terenului, calculată în urma unei evaluări, şi investiţia pe care o face dezvoltatorul. De cele mai multe ori, proprietarul şi investitorul cad de acord asupra preţului terenului, fără să mai apeleze la un evaluator profesionist.

"Proprietarul ia banii pe care i-ar fi obţinut din vânzarea terenului când construcţia e gata. El are, de asemenea, o cotă parte din profiturile obţinute, care variază în funcţie de valoarea terenului", mai spune Clinciu.

Posesorii de terenuri preferă asocierile de tip joint-venture, pentru că acestea le aduc un profit pe termen lung. Spre exemplu, conform unui comunicat Eurometropola, proprietarul unui teren de 1.200 de metri pătraţi din zona Piaţa Victoriei a preferat asocierea cu un investitor român, deşi ar fi putut obţine din vânzare aproximativ 320.000 de euro.


Astfel, banii finanţatorului vor fi direcţionaţi spre construcţia propriu-zisă, în locaţia respectivă, a unei clădiri de birouri. Cei doi asociaţi vor închiria pe termen lung noile clădiri şi vor împărţi profiturile conform procentului de asociere. Ambele părţi implicate în afacere beneficiază din acest tip de asociere. Proprietarul obţine un profit pe termen lung mai mare decât cel din vânzarea directă, iar finanţatorul investeşte exclusiv în construcţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite