Investiţiile străine directe au crescut de zece ori în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pactul Euro Plus ne cere un deficit bugetar de maximum 3% din PIB şi unul structural de maximum 0,5%
Pactul Euro Plus ne cere un deficit bugetar de maximum 3% din PIB şi unul structural de maximum 0,5%

Investiţiile străine directe şi-au revenit în luna februarie, după ce în ianuarie au atins un minim al ultimilor ani.

Volumul investiţiilor au totalizat în prima lună a anului 230 de milioane de euro, de zece ori mai mare decât în luna precedentă, când nivelul acestora a fost de numai 23 de milioane de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). După datele din ianuarie, analiştii economici dădeau un verdict sigur: străinii nu mai investesc în România - dimpotrivă, îşi retrag banii. În februarie, situaţia s-a schimbat însă.

Investiţiile străine directe au totalizat în primele două luni 253 de milioane de euro, în scădere cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care în februarie fluxul de capital străin atras de România a crescut semnificativ faţă de ianuarie, potrivit potrivit BNR. În perioada ianuarie-februarie 2011, investiţiile străine s-au ridicat la 325 de milioane de euro.

Multinaţionalele retrag banii

În statisticile oficiale, investiţiile străine sunt împărţite pe două categorii: participările la capital (este vorba despre banii alocaţi aici de firmele-mamă, companii sau instituţii financiar-bancare) şi creditele intragrup, adică mişcările de fonduri dintre centrale şi filiale. Când creditele intragrup au solduri negative, putem spune că multinaţionalele (companii sau bănci) au retras bani de la filialele din România. Aşa s-a întâmplat în intervalul ianuarie-februarie 2012, când creditele intragrup au avut un sold negativ de 157 de milioane de euro.

230 de milioane de euro este valoarea investiţiilor directe realizate în luna februarie.

Deficitul de cont curent, în creştere

Contul curent al balanţei de plăţi a avut în primele două luni un deficit de 663 de milioane de euro, în creştere cu 64,1% faţă de perioada ianuarie - februarie 2011, ca urmare a dublării deficitului balanţei comerciale şi reducerii cu o treime a excedentului transferurilor curente, potrivit BNR.

Deficitul contului curent în perioada analizată a fost finanţat în proporţie de 38,2% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 253 milioane euro. Datoria externă pe termen mediu şi lung a ajuns 75,49 miliarde de euro, iar cea pe termen scurt a înregistrat nivelul de 22,48 miliarde de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite