Investiţii turceşti de 1,5 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul cu metale reprezintă cea mai importantă categorie de afaceri derulate între cele două state. Cu un avans al PIB de 11% în primul trimestru, Turcia este ţara cu cea mai dinamică economie. Iar pentru a menţine acest ritm, materia primă din România nu este de neglijat.

Investiţiile reale ale companiilor turce în România depăşesc 1,5 miliarde de euro, iar Turcia urcă pe locul al patrulea în topul celor mai importanţi investitor străini din România, susţin reprezentanţii comunităţii oamenilor de afaceri turci din România. „Potrivit datelor oficiale, în România sunt înregistrate în jur de 12.000 de societăţi comerciale cu capital turcesc cu o valoare totală de peste 520 de milioane de euro. Aceste statistici nu includ însă investitorii turci care derulează afaceri în România prin filiale care sunt înregistrate în alte ţări, precum Olanda, Anglia sau Germania. Luând în considerare şi aceste investiţii, estimăm că investiţiile turceşti în România depăşesc 1,5 miliarde de euro", afirmă Ömer Süsli, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci.

Despre conexiunile tot mai numeroase între cele două economii vorbesc şi statisticile. Schimburile comerciale dintre România şi Turcia au crescut într-un ritm susţinut, cu circa 30% în primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară din 2010, până la un nivel de 1,57 miliarde de euro. Comerţul cu metale, iniţial bazat exclusiv pe exportul de fier vechi al României către porturile din Bosfor, reprezintă cea mai importantă categorie de afaceri derulate între cele două state. Urmează comerţul cu echipamente electrice şi autovehicule, cu produse minerale şi vegetale, dar şi produse chimice, mase plastice şi textile.

Turcia, cea mai dinamică economie

În competiţia de pe piaţa globală, Turcia punctează o reuşită de proporţii. În primul trimestru al lui 2011, a reuşit să detroneze China la capitolul creştere economică,  devenit astfel economia cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. La finele lunii martie, PIB-ul Turciei era cu 11% mai mare faţă de martie 2010, potrivit Institutul Naţional de Statistică din Turcia, Turkstat. O problemă pentru guvernanţii de la Ankara care încearcă să evite o supraîncălzire a economiei în contextul în care cerea internă, alimentată de creditele ieftine, a explodat. Guvernul turc mizează în acest an pe o creştere de 4,5%, însă analiştii cred că economia turcă va înregistra o creştere de 4,8%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite