Investiţii străine de peste 28 miliarde de dolari, în patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectoarele IT, farmaceutic, alimentar sau cel al materialelor de construcţii vor atrage cei mai mulţi bani România ar putea atrage până în 2011 investiţii străine directe anuale de 7,7

Sectoarele IT, farmaceutic, alimentar sau cel al materialelor de construcţii vor atrage cei mai mulţi bani

România ar putea atrage până în 2011 investiţii străine directe anuale de 7,7 miliarde de dolari, situându-se, astfel, pe locul 30 din cele 82 de state incluse într-un top realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) şi Columbia Program of International Investment.

Stocul de investiţii va urca de la 47,1 miliarde de dolari în acest an la 75,8 miliarde de dolari în 2011.

Analiştii internaţionali prognozează, pentru anul 2008, investiţii de 7,2 miliarde de dolari, nivel similar cu cel din 2011, se arată în studiul EIU, citat de Mediafax. Pentru 2009, economiştii anticipează o uşoară creştere, la 7,3 miliarde de dolari, iar pentru 2010, o reducere la şapte miliarde de dolari.

Ritmul estimat de analiştii internaţionali se încadrează şi în aşteptările reprezentanţilor Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS). "Consider că cifra de 7,7 miliarde de dolari este realistă şi că poate reprezenta o medie în intervalul menţionat", a declarat, pentru "Adevărul", Sorin Vasilescu, director în cadrul Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS).

Proiectele greenfield, viitorul "magnet"

Investiţiile străine directe în ţara noastră ar putea ajunge, în acest an, la şapte miliarde de euro. "Sperăm ca în acest an bilanţul investiţiilor străine să se ridice la 6,5- 7 miliarde de euro", a declarat, pentru "Adevărul", Sorin Vasilesu, director în cadrul Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS).

Dacă sectorul auto şi cel al componentelor auto reprezintă principalele domenii care au ţinut capul de afiş al domeniilor agreate de investitorii străini, Vasilescu apreciază că, pe termen mediu, sectoarele IT, farmaceutic, alimentar sau cel al materialelor de construcţii vor câştiga o ponedere tot mai mare din totalul investiţiilor.

În condiţiile diminuării capitalului de stat care a mai rămas de privatizat, investiţiile străine se vor axa pe afacerile începute de la zero. "Structura investiţiilor străine se modifică, iar viitorul acestora este reprezentat de proiectele greenfield", este de părere reprezentantul ARIS. Sorin Vasilescu mizează în continuare pe suportul ţărilor din Uniunea Europeană şi Asia ca principali investitori.

Valoarea investiţiilor pe cap de locuitor va fluctua, în perioada 2007-2011, de la 453 de dolari la începutul intervalului la 333 de dolari, la finele perioadei. Ţara noastră va coborî, până în 2011, cinci locuri, faţă de acest an, până pe locul 12 din 17, în clasamentul statelor est-europene, în funcţie de acest indicator.

În acelaşi timp, ponderea investiţiilor în PIB va plasa România pe poziţia 28, cu 3,93%, în scădere de la 6,1%, cota estimată pentru acest an.

Unul dintre avantajele României ca locaţie pentru investiţii rămâne populaţia de circa 22 milioane de consumatori şi potenţialul - datorat parţial poziţiei geografice - să devină un centru regional. Economiştii iau în calcul, totodată, forţa de muncă ieftină şi calificată, precum şi o structură industrială diversificată.

"În trecut, stabilitatea economică, progresul slab al reformelor, riscurile regionale ridicate şi sisteme legislative imprevizibile au fost principalele obstacole în calea investiţiilor străine directe", susţin analiştii EIU.
Analiştii sunt de părere că afluxurile de investiţii în România au jucat un rol important la finanţarea deficitului de cont curent şi la modernizarea unor sectoare economice importante.

Investiţiile străine au condus şi la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea comerţului extern şi la creşterea Produsului Intern Brut. "Afluxul de investiţii, bazat din ce în ce mai mult pe profitul reinvestit de companiile străine din România, se va reduce, dar se va situa la peste şapte miliarde de dolari pe an în intervalul 2008-2011", se arată în raportul EIU.

Penultimul loc la investiţiile în alte ţări

În ceea ce priveşte investiţiile străine directe ale României în alte state, valoarea acestora va continua să fie extrem de redusă, de 0,1 miliarde de dolari în acest an, urmând ca în 2011 să ajungă la 0,4 miliarde de dolari.

În 2007, România va ocupa penultimul loc în Europa de Est, în funcţie de acest indicator. Valoarea medie a investiţiilor prognozate pentru Europa Centrală şi de Est în intervalul 2007-2011 este de 96,8 miliarde de dolari, cea mai mare pondere urmând să o deţină Comunitatea Statelor Independente, cu 48,7 miliarde de dolari.

La nivel mondial, primul loc în topul investiţiilor străine directe este ocupat de SUA, cu o medie anuală de 250,9 miliarde de dolari, urmate de Marea Britanie (112,9 miliarde de dolari) şi China (86,8 miliarde de dolari).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite