Întreprinzătorii mici şi mjlocii vor să îşi extindă capacităţile de producţie cu banii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul micilor întreprinzători pentru accesarea fondurilor structurale este foarte mare, lipseşte însă o cunoaştere temeinică în acest sens. Constantin Mitrache, preşedintele companiei

Interesul micilor întreprinzători pentru accesarea fondurilor structurale este foarte mare, lipseşte însă o cunoaştere temeinică în acest sens. Constantin Mitrache, preşedintele companiei Oltinvest Company SRL, din Râmnicu Vâlcea, vrea să aplice pentru finanţare din fondurile structurale, însă nu ştie cu precizie care sunt cheltuielile eligibile pentru care finanţarea devine nerambursabilă.

Iar acesta nu este un caz singular. Majoritatea companiilor care au solicitat finanţare pe diferite programe preaderare şi care nu au reuşit să şi obţină sumele respective aşteaptă să înceapă programele postaderare pentru a putea dezvolta businessurile pe care le conduc. Prin urmare, programe există, mai trebuie ca procedura de accesare să şi devină operaţională.

Bani UE pentru dezvoltarea producţiei de adezivi

Mitrache conduce o fabrică specializată în producţia de adezivi pentru încălţăminte, tapiţerii, mobilă etc, şi vrea să-şi extindă atât capacitatea de transport, cât şi pe cea de producţie. În plus, micul întreprinzător vrea să-şi dezvolte compania, specializându-se şi pe fabricarea de adezivi necesari în industria materialelor de construcţii. "Pentru a dezvolta o linie de instalaţii şi utilaje necesare pentru acest program am nevoie de 15.000 de euro, la care se adaugă în jur de 5.000 de euro, necesari pentru o linie de ambalare", a declarat, pentru Adevărul, Mitrache. Potrivit acestuia, în rândul micilor întreprinzători, problema accesării fondurilor structurale este încă o necunoscută. Oltinvest are o cifră de afaceri de aproximativ 140.000 de euro, iar producţia este comercializată exclusiv pe piaţa internă. Şi compania de confecţii Sârguinţa SRL intenţionează să aplice pentru banii europeni, ce ar urma să fie folosiţi pentru extinderea capacităţii de producţie. "Suma pe care vrem să o solicităm se ridică la 60.000 de euro, necesari pentru construcţia unei noi fabrici de confecţii, dar şi pentru achiziţionarea de utilaje pentru dotarea laboratoarelor de testare a ţesăturilor, şi implementarea sistemului pe bază de etichete ecologice", a declarat, pentru Adevărul, Marius Stancu, preşedintele companiei.

Fondurile europene asigură 70% din valoarea proiectului

Compania are o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de dolari şi lucrează confecţii în sistem lohn, pentru firme de renume din Italia, Franţa, Anglia. Printre acestea se numără Stefanel, Promod, MaxMara, Red Star, Pink etc. O investiţie în extinderea capacităţii de producţie are în vizor şi firma Romlelie SRL, din Râmnicu-Vâlcea, specializată în producţia de perdele şi draperii pentru piaţa olandeză. Suma solicitată va fi de aproximativ 90.000 de euro. Finanţarea agenţilor economici este reglementată de către Programul Operaţional Sectorial (POS). Dragoş Jaliu, expert finanţări europene şi lector la SNSPA, spune că dezvoltarea unei producţii competitive este considerată element-cheie al POS pe tema competitivităţii, fiindu-i dedicată prima dintre axele prioritare ale programului.

"IMM-urile, cum sunt cele menţionate mai sus, pot beneficia de fonduri pentru investiţii cuprinse între 200.000 şi 1.500.000 euro, existând însă şi posibilitatea accesării unor granturi mici de până în 200.000 de euro. Contribuţia din fonduri europene este cuprinsă între 50% şi 70%, în funcţie de mărimea aplicantului şi regiune, restul trebuind să fie acoperit din cofinanţare proprie", declară Jaliu.

În opinia sa, pe fondul creşterii dinamicii economice la nivel naţional, şi a atitudinii active a acestei categorii sociale, şi implicit a faptului că există deja pregatite proiecte de dezvoltare a afacerilor, sunt şanse mari să avem o absorbţie bună a fondurilor chiar din 2008, în condiţiile în care sistemul de implementare va funcţiona. Programul Operaţional Sectorial privind Creşterea Competitivităţii Economice este finalizat şi urmează să fie transmis Comisiei Europene până la finalul acestei luni. Este de asemenea disponibil şi proiectul Programului Complement, document ce detaliază conţinutul programului operaţional oferind informaţii specifice. Proiectele urmează să fie depuse la structurile regionale ale Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, ce vor funcţiona ca şi organisme intermediare. Mai multe detalii pe www.fonduri-structurale.ro.

Investiţii pentru IMM-uri (între 200.000 şi 1,5 milioane €)

n Crearea unui nou amplasament (unitate de producţie/instalaţie) pentru extinderea capacităţii de producţie, inclusiv transferul unei instalaţii de producţie existente ca o consecinţă a unui act public

n Extinderea unui amplasament existent pentru creşterea capacităţii de producţie

n Diversificarea producţiei unui amplasament existent prin noi produse şi servicii adiţionale

n Modernizarea întreprinderii, inclusiv schimbări în procesul de producţie a unui amplasament existent (ex. modernizarea instalaţiilor, echipament tehnologic şi instalaţii avansate, automatizarea sau mecanizarea proceselor de fabricaţie, introducerea de noi tehnici de producţie

n Achiziţionarea de bunuri intangibile, precum patente, licenţe sau know-how

Articol realizat cu sprijinul
Structural Consulting Group.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite