Instrumentele derivate se vor tranzacţiona la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa la termen de la Sibiu va lansa tranzacţii cu acţiuni spot până la sfârşitul acestui an Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a primit aprobarea Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare

Piaţa la termen de la Sibiu va lansa tranzacţii cu acţiuni spot până la sfârşitul acestui an

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a primit aprobarea Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) pentru tranzacţionarea instrumentelor derivate. Primul produs tranzacţionat va fi contractul la termen pe indicele BET, care are şanse să fie atractiv pentru investitori. Cel puţin aşa arată evoluţiile înregistrate în primii ani de la lansarea unor instrumente similare în pieţele de capital din Polonia şi Ungaria.

În cadrul adunării generale anuale a Bursei de Valori Bucureşti din luna mai, au fost aprobate regulamentele de funcţionare ale unei pieţe la termen, ulterior fiind trimise la CNVM pentru aprobare. "Comisia a cerut Bursei de Valori să facă anumite modificări, iar formele finale au fost depuse vinerea trecută şi luni, pentru Casa română de Compensare şi reglementările pentru piaţă", a precizat vicepreşedintele CNVM, Paul Miclăuş, citat de NewsIn.

Ţinând cont de evoluţiile înregistrate în alte pieţe de capital din Europa Centrală, contractele futures pe indicele celor mai lichide acţiuni ar putea fi atractive pentru investitori. Spre exemplu, în Polonia, piaţa instrumentelor la termen, a fost lansată, la începutul anului 1998, prin introducerea la tranzacţionare a contractelor la termen pe indicele WIG20 - principalul indice al Bursei din Varşovia.

Principalele derivate, prezente numai la Bursa de la Sibiu

Iar după numai un an, volumul de tranzacţionare pe acest instrument s-a majorat de aproape opt ori, numărul de investitorii ridicându-se la aproape 7.000. Mai mult, la aproape doi ani de la lansare, volumul tranzacţiilor pe derivatele WIG20 au ajuns să reprezinte circa 30% din totalul înregistrat pe piaţa de capital poloneză. Bursa de la Sibiu nu se lasă mai prejos. Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS), a declarat pentru "Adevărul" că, până la sfârşitul acestui an, vor fi tranzacţionate acţiuni şi pe piaţa din Sibiu.

"Deşi suntem în întârziere din cauza eşuării procesului de fuziune cu Bursa de la Bucureşti, în prezent, ne aflăm în faze avansate pentru încheierea de parteneriate cu burse externe, care ne vor ajuta în realizarea acestui obiectiv", spune Ancuţa. Mai mult, lansarea derivatelor la BVB pare să nu ameninţe poziţia Bursei de la Sibiu. Asta pentru că derivatele de la Bucureşti nu pot avea aceleaşi active suport cu cele de la bursa sibiană, explică preşedintele BMFMS. La Sibiu sunt tranzacţionate contracte la termen având active suport principalele acţiuni listate la BVB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite