Instituţiile de credit acuză BNR că afectează concurenţa de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile comerciale nu vor să primească pe rând avizul pentru noile norme de finanţare a populaţiei Piaţa bancară este într-adevăr una cu o concurenţă acerbă. Faptul că numai o

Băncile comerciale nu vor să primească pe rând avizul pentru noile norme de finanţare a populaţiei

Piaţa bancară este într-adevăr una cu o concurenţă acerbă. Faptul că numai o instituţie de credit a primit, până în momentul de faţă, acordul BNR pentru noile norme i-a determinat pe unii bancheri să îşi arate nemulţumirea faţă de modul de lucru al băncii centrale.

O serie de reprezentanţi ai instituţiilor de credit şi-au arătat, ieri, nemulţumirea faţă de modul în care se desfăşoară procesul de aprobare a noilor norme de creditare a populaţiei. Astfel, noile reguli impuse de Banca Naţională spun că fiecare instituţie de credit poate să crediteze persoanele fizice după norme proprii, dar care să fi fost aprobate de către BNR. Însă, până în momentul de faţă, numai o instituţie de credit a primit avizul băncii centrale.

Gerald Schreiner, preşedintele Volksbank România, susţine că regulile băncii centrale ar trebui să fie obiective, nu variabile de la caz la caz. "De ce numai o bancă a primit acordul BNR? Toate băncile ar trebui să aibă aceleaşi şanse să ofere aceleaşi tipuri de produse", adaugă Schreiner. Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, adaugă faptul că impasul în care a ajuns procesul de avizare ar putea să introducă noi elemente de distorsiune. Asta pentru că sucursalele băncilor străine din România îşi desfăşoară activitatea după regulile băncii-mamă. Adică instituţiile autohtone de credit sunt dezavantajate în faţa unor bănci precum ING Bank, Banca Italo Romena, Garanti Bank sau Bank of Cyprus.

Pe de altă parte, oficialii Băncii Naţionale susţin că nu distorsionează concurenţa din piaţa bancară. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, subliniază faptul că piaţa bancară este una concurenţială. "Banca Naţională, sub aspect mediatic, are foarte mare grijă să nu influenţeze concurenţa pe piaţă", subliniază Vasilescu. Mai departe, orice instituţie aflată în piaţă acţionează după viteza de reacţie şi calitatea acţiunilor. "Banca Naţională nu poate să oprească toate normele trimise şi să le aprobe pe toate odată. În piaţă pleacă acele norme care sunt bune", explică consilierul guvernatorului.

Dar ce înseamnă reguli bune? "Ceea ce ne interesează este apărarea economiilor populaţiei. Sunt nouă milioane de oameni care economisesc şi trei milioane de oameni care iau credite.", spune Adrian Vasilescu.

Pentru Comisia Europeană, supraîndatorarea este un pericol mai grav decât riscul stabilităţii financiare, pentru că este un caz social. "Iar criteriul pe care îl avem despre supraîndatorare, atunci când judecăm acest lucru, este luat din cele mai bune practici europene în materie", conchide Vasilescu. În plus, până când şi alte bănci vor primi avizul BNR pentru normele proprii de creditare, procesul de finanţare a populaţiei nu este oprit.

Instituţiile româneşti sunt dezavantajate în faţa sucursalelor străine din România
Mihai Bogza
preşedintele Bancpost

Toate băncile ar trebui să aibă aceleaşi şanse să ofere produse similare
Gerald Schreiner
preşedintele Volksbank România

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite