Instabilitatea politică mişcă pieţele financiare româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii au încorporat deja în preţul activelor şi riscul politic, moţiunea de miercuri fiind doar un efect al crizei politice În ziua votării moţiunii PSD în parlament, moneda

Investitorii au încorporat deja în preţul activelor şi riscul politic, moţiunea de miercuri fiind doar un efect al crizei politice

În ziua votării moţiunii PSD în parlament, moneda naţională s-a depreciat cu doi bani.

Tot atunci, rulajul bursier a scăzut cu aproape o treime. Ieri, cursul de schimb al monedei naţionale a scăzut uşor, iar tranzacţiile bursiere au crescut semnificativ. Însă în ce măsură a influenţat politicul evoluţiile financiare din ultimele două zile? Analiştii spun că mai deloc!

Banca Naţională a României a anunţat, ieri, un nivel al cursului de schimb de 3,3735 lei/euro, în creştere cu numai 0,24 bani faţă de ziua precedentă.

Totodată, volumul tranzacţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti a urcat la aproape 19,1 milioane de euro, după ce, la mijlocul săptămânii, rulajul a fost de circa 13 milioane de euro.

Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, explică faptul că, în urmă cu două zile, volumele de tranzacţionare, atât de la Bursă, cât şi cel din piaţa valutară au fost mai reduse, pentru că investitorii s-au uitat la ce se întâmplă cu moţiunea de cenzură. Totuşi, nu astfel de evenimente mişcă pieţele financiare, ci politica fiscală sau dezbaterile legate de bugetul pentru anul viitor, adaugă analistul Raiffeisen.

La rândul său, Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest, subliniază faptul că piaţa de capital a fost foarte puţin sau chiar deloc influenţată de evenimentele politice din ultimele zile. "Evoluţia Bursei de Valori nu s-a abătut deloc de la un parcurs normal", adaugă Panait.

Aurelian Dochia, director în cadrul companiei Concept Consultanţă Economică şi de Afaceri, consideră că nu putem lega un eveniment punctual de evoluţia pieţei valutare sau a Bursei.

Dezbaterea pe buget, piatra de încercare

"Pieţele financiare au o perspectivă mult mai largă", precizează Dochia. Adică, instabilitatea politică şi riscurile aferente sunt deja integrate în evoluţia pieţelor financiare.

"Economia s-a rupt de politic. Dar nu trebuie să cădem în extrema cealaltă şi să spunem că nu mai sunt influenţe. O serie de decizii, cum ar fi dezbaterile pe tema bugetului de anul viitor, pot determina mersul economiei", explică Dochia. Astfel, nu moţiunea este cea care a influenţat pieţele financiare româneşti, ci condiţiile generale - instabilitea politică.

Şi reprezentanţii companiei de evaluare financiară Coface România au atras atenţia asupra lipsei unei strategii clare a autorităţilor pentru contracararea influenţelor externe asupra economiei româneşti.

"Şi situaţia politică ar putea influenţa negativ ratingul României, deoarece Coface semnalează încetinirea reformelor pe fondul condiţiilor recente de pe scena politică, printre acestea amintind suspendarea şi reinstalarea preşedintelui, moţiunea de cenzură şi faptul că autorităţile nu au susţinut suficient exporturile", spunea Cristian Ionescu, directorul general al Coface România, în urmă cu două zile.

Iar în perioada următoare, investitorii din ţara noastră vor fi atenţi la ceea ce se întâmplă cu bugetul pentru anul 2008. Asta în condiţiile în care rezultatul moţiunii nu schimbă cu nimic scena politică, guvernul continuând să nu aibă o foarte mare susţinere parlamentară.

Finanţele au respins ofertele la licitaţia de titluri de stat

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a respins, ieri, toate ofertele la licitaţia de titluri de stat anunţată la un volum de 500 milioane lei cu scadenţa la zece ani.

"Ministerul Economiei şi Finanţelor respinge în totalitate ofertele de cumpărare depuse, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat", se arată în comunicat.

Oferta totală a băncilor a fost de 743,54 milioane lei (220,4 milioane euro), din care ofertele competitive au fost de 742,54 milioane lei. Dintre acestea, 639,65 milioane lei au fost în numele propriu al băncilor şi 102,89 milioane lei în contul clienţilor.

Ultima licitaţie de titluri de stat de tip benchmark pe zece ani a avut loc pe 6 septembrie, la care Ministerul Economiei şi Finanţelor a atras 100 milioane lei la un randament mediu de 6,70% şi o rată a cuponului de 6,75%.

Totuşi, investitorii şi analiştii vor să introducă în preţul titlurilor de stat riscul politic. Adică, dobânda aferentă ar trebui să fie mai ridicată, nivel pe care oficialii Ministerului Finanţelor nu îl consideră acceptabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite